Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Debattartikel: SD är inte trovärdiga om yttrandefriheten på nätet

Sverigedemokraterna skriver i en debattartikel i Aftonbladet om att teknikjättarnas makt över nätet hotar vår digitala yttrandefrihet. Det är positivt att SD vaknat upp till att inse vikten av digitaliseringspolitiken. Tyvärr ljuger man när man påstår att man alltid stått på den enskilde användarens sida mot onödig reglering och kontroll av nätet.

En sak har dock SD rätt om: om två år är det val till Sveriges riksdag, och då bör digitaliseringspolitiken vara en valfråga. Då finns det bara ett trovärdigt svenskt parti att rösta på.

Piratpartiet välkomnar att Sverigedemokraterna verkar ha kommit till insikt om internets växande betydelse för vår demokrati. Digitaliseringen förändrar vårt samhälle på djupet, och det är på tiden att politiken hänger med. Digitialiseringspolitiken är ingen perifer sidofråga, utan – som SD antyder – central för fördelningen av makt i vårt samhälle. Det är därför Piratpartiet gjort det till vårt uppdrag att hantera digitaliseringens utmaningar och möjligheter i politiken.

En av de viktiga lagstiftningsfrågor som SD lyfter i sin text är det pågående arbetet med Digital Services Act. Till skillnad från SD:s vaga frågeställningar runt DSA har Piratpartiet presenterat nio tydliga programpunkter för DSA. Våra internationella EU-parlamentariker är engagerade i lagstiftningsarbetet. SD sitter på läktaren och tittar på.

I sin debattartikel skriver SD att de “alltid ställt sig på den enskilda användarens sida och alltid sagt nej till onödig reglering av internet”. Det låter ju fint, men tyvärr är det en lögn.

SD har i riksdagen röstat för TERREG, en lag som bland annat kräver uppladdningsfilter på internet.

SD röstade för uppladdningsfilter i upphovsrättsdirektivet förra året (artikel 13) – av misstag. Så viktig tyckte SD:s EU-parlamentariker att frågan var.

SD avstod från att rösta för interoperabilitets- och transparenskrav i DSA.

SD har röstat emot att utreda FRA:s samarbete med NSA.

SD har röstat för massövervakning av alla svenskar genom datalagringslagen.

SD har röstat för att låta polisen hacka medborgarnas telefoner på ett sätt som hotar medborgarnas rättssäkerhet och informationssäkerhet.

Den svåra frågan är inte “när har SD inte ställt sig på användarens sida?” utan “när har de ställt sig på användarens sida?”.

Var är SD i debatten om rätten till krypterad privat kommunikation? Var är deras kritik av kommissionens planer på ett nytt direktiv om datalagring? Var är de i debatten om hur vi ska kunna stärka konkurrensen på nätet och bryta jättarnas dominans? Var var de i debatten om upphovsrättsdirektivet – inte bara sista månaden, utan det flertal år då vi pirater kontinuerligt arbetade med frågan? Var är deras förslag om hur vi kan förbättra digital offentlig sektor och undvika dess kontinuerliga haverier?

Som SD påpekar: om två år är det val i Sverige. Piratpartiet är det enda parti som med trovärdighet kan garantera att vi kommer lyfta digitaliseringen till en seriös politisk fråga i riksdagen och att vi inte kommer svika nätfrihetens ideal. För den som anser att makten över vår moderna informationsinfrastruktur är en central fråga i politiken finns därför inget annat val än att rösta på Piratpartiet.

Läs hela vår debattartikel här:

3000 1000 Piratpartiet