Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Det är dags att utreda FRA

I Danmark har en skandal runt underrättelsetjänsten FE briserat förra veckan. FE har samarbetat med amerikanska underrättelsetjänsten NSA för att övervaka danska medborgare. NSA har hjälpt FE att bygga ett datacenter på Amager för att hantera insamlad data och har gett FE tillgång till verktyget xkeyscore, som kan användas för att söka igenom alla internetanvändares sökhistorik, email, besökta webbplatser, facebook-meddelanden et cetera – alltså även danskars. I gengäld torde NSA ha fått tillgång till en hel del data som FE samlat in.

”Tidigare kunde man titta lite här och lite där. Med det nya systemet öppnade man portarna. Den största utmaningen var att hitta ett sätt att lagra all information som vällde ut.”

Anonym källa till DR

Samarbetet har alltså lett till att både FE och NSA kunnat samla in och söka igenom mängder av information om danska medborgare.

Edward Snowden kommenterar avslöjandet i ett citat där nyckelordet är ”avsiktlig(t)”, vilket ska förstås ironiskt:

”Avtalet är att det inte ska finnas någon avsiktlig insamling av amerikanska medborgares kommunikation från den danska sidan, och att NSA inte avsiktligt kommer att samla in uppgifter om danska medborgare.”

Edward Snowden

FRA har ett liknande samarbete med NSA

>

En av de saker som Snowden avslöjade 2013 var hur nära samarbetet mellan NSA och den svenska underrättelsetjänsten FRA är och länge har varit. Sverige har, genom FRA, varit den viktigaste partnern för amerikansk massövervakning vid sidan om Storbritannien.

En av detaljerna som Snowden avslöjade var att FRA har tillgång till just det verktyg som skandalen i Danmark kretsar kring – xkeyscore. Allt som är sant om möjligheterna FE har haft till att övervaka danska medborgare och dela informationen med NSA är alltså även sant om FRA och svenska medborgare.

Den svenska FRA-lagen, som ger FRA rätt att övervaka all trafik som passerar Sveriges gränser – det vill säga i praktiken all trafik – skrevs i samarbete med amerikanska NSA och brittiska GCHQ. Det var troligen en stor anledning till att regeringen inte kunde acceptera att FRA-lagen röstades ned, så att man tog till alla medel för att tvinga igenom lagen, trots stort motstånd.

Det är dags att utreda FRA

>

Sverige blockerade – tillsammans med Storbritannien – försöken att gemensamt i EU gå till botten med NSA-skandalen. I riksdagen har flera motioner om att tillsätta granskningar av hur samarbetet mellan NSA och FRA faktiskt ser ut blockerats av en solid riksdagsmajoritet (endast V och en ledamot från dåvarande Folkpartiet röstade för granskning i dessa omröstningar). Regeringen har behandlat frågan med kompakt tystnad.

Det är verkligen på tiden – 12 år efter införandet av FRA-lagen och 7 år efter Snowdens avslöjanden – att på riktigt utreda vad FRA verkligen gjort i samarbetet med NSA. Det är också på tiden att riva upp FRA-lagen, som inte gör oss tryggare, utan hotar vår rätt till ett privatliv och en fri demokrati.

Allt annat är att acceptera att en svensk myndighet samarbetar med NSA för att övervaka allting vi gör på nätet. Det kan inte Piratpartiet.

3000 1000 Piratpartiet
Sök efter...