Join the swarm:

Delta

Delta

Vill du bli aktiv i Piratpartiet? Vill du hjälpa till att driva kampanj, och sprida våra idéer? Det finns mycket du kan göra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör vi saker tillsammans blir det dessutom riktigt roligt också!

Det här kan du göra som aktivist:

Prata med andra pirater

Första steget i att bli aktiv är att börja prata med andra pirater. Förutom att träffas fysiskt gör vi det på vår chatt  (https://chat.piratpartiet.se) dit vi bjuder in dig om du skickar ett mail till mattias.rubenson@piratpartiet.se där du helt enkelt säger att du vill läggas till (förutsatt att du är medlem i partiet). När du väl är på plats finns det chattkanaler både för olika samtalsämnen, olika arbetsgrupper, och olika orter. Välkommen!

Självklart finns vi också på olika ställen i sociala media. Vi har en Facebooksida och en väldigt aktiv Facebook-grupp med över 3 000 medlemmar. Det finns även många som pratar med varandra på Twitter, där vi heter @piratpartiet och använder hashtaggen #piratpartiet.

Vi har också en sida på Mastodon, en plattform som liknar Twitter, men som är decentraliserad.

 

Träffa andra AFK

Vill du träffa andra pirater fysiskt? Klart du vill! Partiet har aktiva lokalföreningar på flera orter, och även där ingen finns kan vi enkelt ordna en träff.

Hör av dig till johan.roos.tibbelin@piratpartiet.se så kan vi peka dig i rätt riktning. På vår chatt kan du också hitta grupper för olika orter, maila mattias.rubenson@piratpartiet.se för att bjudas in till chatten.

 

Visa upp dig som pirat i köttvärlden

Ju fler som visar att de är piratpartister, desto naturligare blir det för andra att ta steget till oss, och att rösta på oss i valen. Så sätt en piratknapp på skjortan, tröjan eller kavajen. Ha en piratparti T-shirt på fotbollsträningen eller rollspelsträffen. Sätt ett klistermärke på laptopen. Lämna en piratpenna på varje bord du besöker. Det finns mängder med profilmaterial att beställa på Piratshoppen.

 

Sätt upp affischer och dela ut flyers

Det är viktigt att också synas ute på stan. Därför kan alla medlemmar kostnadsfritt beställa ”aktivistkitt” med affischer och flyers. Vandra sedan runt nere på stan eller i ditt bostadsområde och affischera. Dela ut flyers: utanför en affär eller skola om du känner dig som en utåtriktad typ, annars i brevlådor. Sådant kan man göra ensam. Men det är naturligtvis roligare om man är fler. Beställ aktivistkitt här!

 

Skriv insändare

Ett mycket effektivt sätt att synas och sprida våra idéer är att skicka insändare till lokaltidningarna. Insändarsidorna hör till det mest lästa i våra tidningar; också makthavare lusläser insändare för att få veta ”vad som rör sig i folkdjupen” Lyckligtvis är det lätt att skriva insändare. Vi har även en kanal inom vår chat – där vi hjälps åt att skriva. För att bli inbjuden är det bara att maila mattias.rubenson@piratpartiet.se.

 

Håll utkik efter centrala events

Partiet ordnar av och till centrala kurser och träffar, där man kan möta piratpartister från andra delar av landet AFK. Dem berättar vi löpande om på sidan På gång i Piratrörelsen på Facebook, på hemsidan och i medlemsutskicken. (Och kolla på PirateWeb vilka inställningar du gjort om utskick. Har du sagt att du inte vill ha några, så får du naturligtvis ingen information. Och det vore ju lite synd, om du vill bli aktiv…)

Du kan också titta i kalendern som finns här på hemsidan.

 

Bilda en lokal förening

Vill du ställa upp i kommunvalet för Piratpartiet 2022, bilda då en lokal förening. Ni måste vara fem personer för att göra det. Det kräver lite pappersarbete, men gör dels att man kan ställa upp i kommunvalet.  Hur man bildar en lokal förening kan ni se här. Har ni frågor, kontakta Mattias Rubenson (mattias.rubenson@piratpartiet.se).

 

Något du känner för!

Piratpartiet har svärmarbete som en hörnpelare i vår arbetsmetod. Det har vi implementerat genom tre-piratsregeln, dvs. att om tre pirater kommer överens om att något är en bra idé, så har de mandat att representera Piratpartiet genom sin aktion. Om du har en bra idé för aktivism eller opinionsbildning – hitta två andra pirater som håller med dig, antingen i vår chatt eller på ett afk-möte, och kör i vind. All aktivism som sker på detta sätt gör dig berättigad till ersättning för rimliga utlägg (lim och färg är exempel på måttfulla utlägg, datorskärmar är det inte).

Om du känner dig osäker på om din idé ändå är rätt för partiet så kan du alltid kontakta vår partisekreterare Mattias Rubenson (@mattiasrubenson i chatten).