Om oss

Om oss

Piratpartiet grundades 2006 för att föra Sverige in i den digitala framtiden. Vi finns idag i ett sextiotal länder och har utvecklats till världens mest framgångsrika politiska rörelse sedan miljörörelsen på 80-talet.

Det har suttit pirater i Europaparlamentet sedan 2009. Under perioden 2009-2014 arbetade vi med att stoppa frihandelsavtalet ACTA och införa nätneutralitet och skydd för ditt privatliv. 2014-2019 har fokuset främst legat på arbetet med att reformera upphovsrätten, stötta fri mjukvara och skydda yttrandefriheten på internet.

Piratpartiet finns representerade i EU-parlamentet, de nationella parlamentet i Tjeckien, Luxemburg och på Island och på lokal nivå i andra länder, som till exempel Finland.

Vi vill bygga ett samhälle på principerna om deltagande, fri kommunikation och skapande. Bli pirat du också – tillsammans kan vi bli den digitala tidsålderns politiska kraft!

Partistyrelsen

Partiledare

Vice partiledare

Partisekreterare

Partistyrelsen är näst efter medlemsmötet partiets högsta beslutande organ.

Styrelsen är enligt partiets stadgar ”ett långsiktigt, beslutande och strategiskt organ för partiet och har ett kollektivt ansvar för partiets verksamhet och att medlemsmötets beslut genomförs.”

Styrelsen arbetar transparent. Alla styrelsens möten är öppna för partimedlemmar (utom då känsliga frågor eller personuppgifter behandlas). Här kan du läsa styrelsens arbetsordning.

Protokoll finns tillgängliga från styrelsemötena under 2017, 2018 och 2019.

I styrelsens arbetsutskott ingår partiledare, vice partiledare, partisekreterare och max två ytterligare styrelseledamöter. Nuvarande arbetsutskott består av partiledare Magnus Andersson, vice partiledare Katarina Stensson och partisekreterare Mattias Rubenson.

Utöver medlemmarna i arbetsutskottet består styrelsen i dagsläget även av Chris Makoundoul, Henrik Brändén och Henrik Passmark.

Internationellt

Tyskland

Tjeckien

Island

Luxemburg

Finland

Julia Reda är sedan 2014 invald i Europaparlamentet för det tyska Piratpartiets räkning. I parlamentet har hon framför allt arbetat med en översyn av upphovsrätten och för att stoppa förslag som artikel 13. Hennes blogg går att läsa på juliareda.eu.

Sedan 2012 har det tjeckiska Piratpartiet varit representerat i senaten. Först genom Libor Michálek (2012-2018) och sedan genom Lukáš Wagenknecht (2018-). I parlamentsvalet 2017 vann tjeckerna 11% av rösterna och därmed 22 mandat i parlamentet. Det tjeckiska Piratpartiet leds av Ivan Bartoš

 

2013 valdes de isländska piraterna in i det isländska Alltinget. I valet 2017 fick partiet 9% av rösterna och därmed sex mandat. Piratár sitter med i den styrande koalitionen i Reykjavik.

 

Piratepartei i Luxemburg blev 2018 det tredje piratpartiet att väljas in i sitt nationella parlament. 6,45 % valde då att lägga sina röster på Piratepartei. Året innan hade de luxemburgiska piraterna valts in i två olika kommuner – Pétange och Remich.

Stadgar

Den tredje versionen av Piratpartiets stadgar antogs på vårmötet 2016 efter att en stadgerevision tillsatts 2015.

Stadgarna kan läsas här eller här

Gamla stadgar går att hitta här.

Dela

Delta

Donera

Piratpartiet gör vad vi kan för att synas på nätet, men vi behöver din hjälp! Gå med i svärmen genom att dela med dig av vår hemsida till dina vänner. Berätta för dina vänner om det enda parti som tar digitaliseringen på allvar!

Läs mer om hur du enkelt kan hjälpa oss att synas.

Senaste nytt

25 april 2019 — Nu kan du beställa kampanjmaterial!

[Aktivism] Piratshoppen har öppnat möjligheten att förbeställa kampanjmaterial för leverans under första veckan i maj. Du kan beställa foldrar och affischer - både i A1 och A3.

Läs mer..»

24 april 2019 — Valupptakt i Lund

[Aktivism] Ladda upp för en intensiv EU-valskampanj med nya och gamla pirater och kandidater under en lördagseftermiddag fullspäckad av konkreta aktivismtips och kampanjpepp!

Läs mer..»

24 april 2019 — Hur upphovsrättslobbyn skadar förtroendet för demokratin

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

[Piratpartiet i media] "Upphovsrättsdirektivet är ett av de EU-direktiv som mött störst folkligt motstånd någonsin. Miljontals namnunderskrifter, hundratusentals demonstranter och tiotusentals mail har kommit från medborgare som i flera fall för första gången satt sig in i hur EU fungerar och vad man beslutar. För många är detta deras första demonstrationer, första protester och första riktiga kontakt med demokratin."

Läs mer..»

23 april 2019 — På gång i Umeå

[Aktivism] Den kommande veckan har de nordliga piraterna runt Umeå möjlighet att delta på två pirat-arrangemang.

Läs mer..»

22 april 2019 — Censurfilter i praktiken

[Nyheter] Det är sådana här filter som våra politiker röstat fram genom det nya upphovsrättsdirektivets artikel 13/17 - filter som aktivt skadar vårt demokratiska samtal i den digitala miljön genom att censurera helt lagliga uppladdningar

Läs mer..»