Join the swarm:

RSS

LÄNK TILL VÅR RSS

Vad är RSS?

RSS står för Real Simple Syndication och är en webbteknologi som hjälper dig att följa nya inlägg och podcasts från olika avsändare utan ett konto på någon social media.

Hur fungerar det?

Länken ovan länkar till vår så kallade RSS Feed, vilket är en fil där våra senaste nyhetsinlägg och podcasts finns listade. Varje gång vi lägger upp något nytt, t.ex. en ny artikel, uppdateras filen med relevant information för artikeln, så som rubrik, tidstämpel, och själva artikeln. Denna information avläses sedan av din RSS-läsare och gör den mer läslig för människor samt inkluderar länkar till innehållet på vår hemsida.

Som användare kopierar du och lägger till länken i valfri RSS-läsare och ber den att avläsa den filen när du själv vill, antingen genom att starta upp läsaren eller att trycka uppdatera.

Var hittar jag en RSS-läsare?

Det finns gott om bra RSS-läsare. Vissa är webb-baserade medans andra är program du har på din dator eller smartphone. Nedanför listar vi ett fåtal Open-Source program som är värda att ta en titt på.

Thunderbird

Utöver att vara ett mejl-program, likt Outlook, så har Thunderbird även kapacitet att verka som en RSS-läsare. Thunderbird är utvecklat av Mozilla, samma företag bakom webbläsaren Firefox.

Raven Reader

En läsare som krypterar din data och blockerar trackers. Om inte det var nog, så är den också stilfull och anpassningsbar med teman.

Newsboat

För den som gillar minimalism och inte tycker om att lämna tryggheten av terminalen så finns Newsboat. Du hittar den i de flesta pakethanterare på Linux.