EU-parlamentariker Cavada går från att reglera upphovsrättsindustrin till att arbeta för den
Tidigare EU-parlamentarikern Jean-Marie Cavada var en av de som drev på hårdast för de värsta möjliga versionerna av
Läs merTidigare EU-parlamentarikern Jean-Marie Cavada var en av de som drev på hårdast för de värsta möjliga versionerna av
Läs merÖsterrike har nu presenterat sitt förslag till implementering av upphovsrättsdirektivet från 2019. Det finns tre intressanta detaljer i implementeringen, rörande långtgående krav på licensiering av innehåll på nätplattformar, tvång till kollektiva förhandlingar rörande länkskatten, och ett minimi-krav på hur stora uppladdningar ska vara för att uppladdningsfilter ska aktiveras.
Läs merDeadline för att implementera upphovsrättsdirektivets krav på uppladdningsfilter – artikel 13/17 – närmar sig. 7 juni i år ska direktivet vara lag i alla EU-länder. Ett efter ett har olika länder presenterat olika varianter av kravet på att upphovsrättsskyddat material automatiskt ska stoppas på digitala plattformar. Frankrike har varit mest aggressiva i sitt stöd för upphovsrättslobbyns syn på hur lagen ska implementeras, länder som Österrike har följt kommissionens kompromisslinje och Finland har gått längst bort från uppladdningsfiltren. I Tyskland har debatten om artikel 13/17 varit intensivast, vilket bland annat ledde till att den tyska regeringen lovade att man inte skulle införa några uppladdningsfilter. Därför är det intressant att nu se Justitiedepartementets senaste förslag till lagstiftning, vilket inkluderar uppladdningsfilter. Vi väntar fortfarande med spänning på vad den svenska regeringen ska föreslå.
Läs merSverigedemokraterna skriver i en debattartikel i Aftonbladet om att teknikjättarnas makt över nätet hotar vår digitala yttrandefrihet. Det är positivt att SD vaknat upp till att inse vikten av digitaliseringspolitiken. Tyvärr ljuger man när man påstår att man alltid stått på den enskilde användarens sida mot onödig reglering och kontroll av nätet. En sak har dock SD rätt om: om två år är det val till Sveriges riksdag, och då bör digitaliseringspolitikens utformning i EU vara en valfråga. Då finns det bara ett trovärdigt svenskt parti att rösta på.
Läs merI ett svar på en skriftlig fråga från riksdagen erkänner Anders Ygeman att krav på automatisk censur genom uppladdningsfilter kan utgöra brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.
Läs merDen polska regeringen har överklagat filterkravet i artikel 13/17 av upphovsrättsdirektivet till EU-domstolen, som nu ska ta ställning till om lagen bryter mot EU:s mänskliga rättigheter och förbudet mot krav på generell övervakning i ehandelsdirektivet. Medan Polen argumenterar för att direktivet kommer leda till censur, argumenterar Frankrike och Spanien för att upphovsrätten är viktigare än yttrandefriheten.
Läs merEfter flera månader av diskussioner har kommissionen till slut publicerat sina initiala idéer om hur artikel 13/17 ska implementeras. Särskilt handlar det om hur medlemsländer ska balansera de motstridiga kraven i direktivet på att förhindra upphovsrättsintrång utan att lagliga yttranden påverkas.
Läs merI Tyskland har debatten fokuserat på artikel 11/15 om länkskatt. Deras motsvarighet till finansdepartementet har i ett brev till justitiedepartementet dragit ”röda linjer” gällande vad man kan acceptera i implementeringen av artikel 11/15.
Läs mer”Upphovsrätten används som argument för censur och övervakning. Straffen skärps och böcker tas i beslag. Det är tydligt hur upphovsrätten har blivit viktigare än yttrandefriheten”
Läs merInsamlade pengar från den här kampanjen kommer gå till att arbeta för bredare undantag i upphovsrätten, särskilt för parodier. Ifall det blir rättegång mellan Aron Flam och Beredskapsmuséet kommer vi att donera till hans rättegångskostnader. Du kan donera och läsa mer på den här länken.
Läs mer