"Hårdare straff slår mot en hel generation"

22 juni, 2020

”Upphovsrätten används som argument för censur och övervakning. Straffen skärps och böcker tas i beslag. Det är tydligt hur upphovsrätten har blivit viktigare än yttrandefriheten”

Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet

Idag kan man läsa en debattartikel från vår partiledare i Svenska Dagbladet. Texten handlar om hur upphovsrätten som politisk fråga är högst levande, genom allt mer långtgående krav på censur och övervakning, samt skärpta straff för upphovsrättsintrång.

Om något borde fastslå att ryktena om upphovsrättsfrågans död varit överdrivna torde det vara just upphovsrättsdirektivet. Ett lagstiftningsarbete omgärdat av enorma lobby-kampanjer från framför allt upphovsrättsindustrin, lobby-kampanjer som ibland till och med övergick i utpressning. Europaparlamentariker rapporterade om att de fått veta att media skulle svartmåla dem ifall de röstade fel, och att deras mandat i parlamentet efter valet därmed var i fara.

Samma lobbyism låg för övrigt bakom det svenska förslaget om skärpta straff för upphovsrättsintrång – en lobbyist från film- och tv-branschen satt till och med i gruppen som skrev regeringens utredning.

Varför lägga ner sådan energi på en fråga som är död?

Svaret är såklart att upphovsrättsfrågan inte är död, på långa vägar. Tvärtom ser vi mer och mer hur ungas kulturbruk bryter mot upphovsrätten. Tiktok är en stor social plattform bland unga, där den största genren av videor är upphovsrättskränkande videor av människor som mimar till populära sånger. På Youtube lägger mängder av unga upp videor där de spelar olika datorspel, i strid med upphovsrätten. Via Soundcloud sprids remixer, mashups och andra sätt att kombinera olika låtar, återigen i strid med upphovsrätten. Memes som inte är tydliga parodier på originalverket sprids som löpeld på Reddit, och ni gissade det: det står i strid med upphovsrätten.”

Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet

Läs hela debattartikeln här: https://www.svd.se/hardare-straff-slar-mot-en-hel-generation. Glöm inte att dela den!


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!