Join the swarm:

piratskastrana2

Tjeckiska piraterna leder i opinionsundersökning inför årets val

I oktober kan världen få se sin första piratpartistiska regering. Då går den tjeckiska befolkningen till valurnorna. I nuläget leder koalitionen som Piratpartiet leder över sina två konkurrenter – nuvarande premiärminister Babiš och den konservativa koalitionen. 2021 har goda chanser att gå till historien som en milstolpe för piratrörelsen.


Piratpartiet är redan idag ett ledande oppositionsparti i Tjeckien, med bland annat borgmästarposten i Prag och koalitionsstyre i Tjeckiens andra och tredje största städer. Efter regionvalen i oktober 2020 är piraterna med och styr i 9 av 13 regioner.

Koalitionen mellan Piratpartiet och STAN (borgmästare och oberoende) leder alltså opinionsundersökningen med 29,5% av stödet. På andra platser kommer Babiš’ parti ANO med 26,5%. På tredje plats hittar vi den konservativa koalitionen med 19,5%. Det högerextrema partiet SPD får 10,5%. De två stödpartierna i den nuvarande regeringen – socialdemokraterna (CSSD) och kommunisterna (KSCM) – har problem med att klara parlamentsspärren på 5%.

Ivan Bartoš 3 July 2020.jpg
Ivan Bartoš, Tjeckiens nästa premiärminister?
1920 1298 Piratpartiet