Tjeckiska piraterna leder i opinionsundersökning inför årets val

25 februari, 2021

I oktober kan världen få se sin första piratpartistiska regering. Då går den tjeckiska befolkningen till valurnorna. I nuläget leder koalitionen som Piratpartiet leder över sina två konkurrenter – nuvarande premiärminister Babiš och den konservativa koalitionen. 2021 har goda chanser att gå till historien som en milstolpe för piratrörelsen.


Piratpartiet är redan idag ett ledande oppositionsparti i Tjeckien, med bland annat borgmästarposten i Prag och koalitionsstyre i Tjeckiens andra och tredje största städer. Efter regionvalen i oktober 2020 är piraterna med och styr i 9 av 13 regioner.

Koalitionen mellan Piratpartiet och STAN (borgmästare och oberoende) leder alltså opinionsundersökningen med 29,5% av stödet. På andra platser kommer Babiš’ parti ANO med 26,5%. På tredje plats hittar vi den konservativa koalitionen med 19,5%. Det högerextrema partiet SPD får 10,5%. De två stödpartierna i den nuvarande regeringen – socialdemokraterna (CSSD) och kommunisterna (KSCM) – har problem med att klara parlamentsspärren på 5%.

Ivan Bartoš 3 July 2020.jpg
Ivan Bartoš, Tjeckiens nästa premiärminister?

Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!