Medborgarinitiativ om ansiktsigenkänning - ReclaimYourFace

24 februari, 2021

Det europeiska medborgarinitiativet ReclaimYourFace vill stoppa massövervakning genom ansiktsigenkänning och andra biometriska tekniker.

Biometrisk information är personlig och unik för oss, och utgör därför särskilt farlig information att slentrianmässigt samla in. Biometrisk information kan komma från våra kroppar – ansikten, ögon, fingeravtryck etc – eller vårt beteende (till exempel sättet vi går på).

Att samla in sådan information en masse i offentliga utrymmen på ett sätt som drabbar alla eller särskilda grupper är oacceptabelt.

Initiativet skriver:

#ReclaimYourFace fights for a future in which
• we are treated like humans, not walking barcodes,
• we are respected and not humiliated, discriminated against or treated like crime suspects,
• our options are not limited by an algorithm based on our body and looks.

Initiativets mål

ReclaimYourFace vill att EU-kommissionen reglerar användningen av all form av biometrisk övervakning – särskilt ansiktsigenkänning – så att inte medborgarnas grundläggande rättigheter inskränks.

Initiativet vill förbjuda generell massövervakning som använder biometriska verktyg helt, eftersom dessa leder till onödiga och oproportionerliga inskränkningar i medborgarnas rättigheter.

Mer detaljer finns på kampanjsidan.

Skriv under initiativet

Du kan skriva under medborgarinitiativet på reclaimyourface.eu. Sidan är också full av delningsmaterial, information om ansiktsigenkänning och varför det är så viktigt att lagstifta på området.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!