Vård
Vi vill ha en jämlik vård – oavsett om man bor i stad eller på land – och en mångfald av olika vårdgivare. Vården ska vara evidensbaserad och systemen förbättras för att föra in ny kunskap och ny teknik in i vården. Behandlingen av psykisk ohälsa måste prioriteras högre, och samtalsterapi ska erbjudas. Det är mycket viktigt att stärka respekten för patienternas integritet. Man ska i normalfallet själv få bestämma vem som ska få se ens journaler, och vid nödöppningar ska man informeras i efterhand.
Överblick – Piratpartiet vill att:
- Psykisk och somatisk hälsa jämställs
- Samordnade vårdmodeller som integrerar fysisk och psykisk hälsovård införs i primär- och sekundärvården
- Kompetenssatsning på skadligt drogbruk, beroendevård och psykisk samsjuklighet
- Professionens roll och inflytande i vårdens organisation stärks
- Individens möjligheter till inflytande över sin egen behandling och hälsa stärks
- Vården organiseras så att den är robust, uthållig, flexibel och ändamålsenlig
- Vårdens resurstilldelning står i relation till befolkningens behov
- Forskningsmedel fördelas efter sjukdomars prevalens och efter status på befintlig kunskap på området
- Det skjuts till extra forskningsmedel till stamcellsforskning och precisionsmedicin
- Policyer, som underbyggs av bästa tillgängliga vetenskap och stöds av åtaganden på regional och nationell nivå, utvecklas för att genomdriva efterlevnad
- Alla policyer och regleringar ska utformas så att det är lätt att göra rätt
Piratpolitik från A till Ö
Arbetsmarknad
- Sverige inför basinkomst
- Grunden för skattesystemet utreds
- Gig-arbete regleras utifrån de särskilda villkor som plattformsförmedlat arbete innebär
Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt. Det skapar enorma möjligheter men tvingar oss att tänka i andra banor än 1800- och 1900-talets. Fokus måste ligga på kunskap och värdeskapande, oavsett om det sker som traditionellt lönearbete eller icke-monetärt kollaborativt arbete. Skattesystemet behöver förändras i grunden, och bidragssystemen till dem som inte arbetar tillräckligt eller alls förenklas, så att alla är garanterade en grundläggande försörjning utan förnedrande utfrågningar eller krav.
Läs mer
Demokratipolitik
- Skyddet för grundlagarna stärks
- Valsystemet reformeras och demokratiseras
- Möjligheterna för direktdemokratiska förfaranden utvidgas
- Offentlighetsprincipen förstärks
Demokratins befintliga verktyg behöver förstärkas och kompletteras. För att försäkra att de beslut som tas är representativa för folket kräver det en politik som ämnar att stärka samhällsengagemanget. Vi står inför ett flertal utmaningar och problem som måste lösas på demokratisk grund. För att hindra korruption och en auktoritär samhällsutveckling behöver vi en revitaliserad offentlighetsprincip, samt ett utökat medborgerligt inflytande. Genom dessa och ett flertal åtgärder kan vi reformera och demokratisera Sverige.
Läs mer
Drogpolitik
- All form av drogbruk avkriminaliseras
- Personer med problematiskt bruk får vård istället för att straffas
- Marknaden för cannabis regleras i syfte att begränsa tillgängligheten och gynna samhällsekonomin
- Polisens begränsade resurser omprioriteras från ringa narkotikabrott till brott med offer
Sveriges drogpolitik behöver humaniseras. Nolltoleransen mot narkotika har gett oss ett av västvärldens högsta narkotikarelaterade dödstal. Idag straffas drogbrukare istället för att få hjälp. I grunden bygger politiken på värderingen att det är bättre att en drogbrukare dör än att personen får hjälp att leva med eller ta sig ur sitt problematiska bruk. Vi vill lägga om politiken mot skademinimering och reglering av de droger som är minst lika skadliga som alkohol och tobak.
Läs mer
Ekonomi
- Företagspolitiken görs mer human och främjar små- och mikroföretagare, innovationsföretag och forskning
- Ekonomin är resilient och tar ansvar för framtida generationer, samt inkluderar externaliteter och systemtjänster istället för att ignorera dem
- Individen ska ha agens över sin egen ekonomi, sin livsstil och sin tillvaro
- Data, information och kunskap betraktas som integrerade delar av ekonomin
Piratpartiet vill ersätta arbetslöshetsersättning och kommuners ekonomiska bistånd med ett generellt ekonomiskt stöd. Vi vill ändra skatte- och andra regler som missgynnar småföretag. Det behövs en ekonomisk politik som fokuserar på att skapa värde i samhället, inte på att arbeta så många timmar som möjligt eller låta så mycket pengar som möjligt cirkulera.
Läs mer
EU-politik
- EU blir mer transparent i både beslutsfattande och ekonomiska bidrag
- EU-parlamentet får en stärkt roll i lagstiftningsprocessen
- Ministerrådet avskaffas och ersätts med direktvalda senatorer
- Svensk EU-politik inom ministerrådet blir mer demokratisk och transparent
Europeiska Unionens syfte ska vara att göra det enkelt att knyta kontakter och sprida kunskap och idéer inom Europa såväl som med resten av världen. EU ska arbeta för ett fritt och effektivt internet, fri rörlighet och mänskliga rättigheter. Vi vill reformera unionens sätt att arbeta, så att insynen ökar och mer av beslutsfattandet ligger i de folkvalda EU-parlamentarikernas händer. EU-domstolens roll ska stärkas.
Läs mer
Försvar
- Två procent av försvarsbudgeten läggs på forskning
- Sverige arbetar för en internationell konvention mot autonoma stridsrobotar
- Samarbetet med frivilligorganisationer stärks
- Sverige arbetar för en internationell konvention mot att använda cybervapen mot civila mål
Sverige behöver försvar mot yttre hot, men det kräver inte bara flygplan och kanoner utan också ett mycket bättre cyberförsvar än vi har idag. Vi vill arbeta för internationella konventioner som reglerar cyberkrigföring, och begränsar de skador som sådan kan tillfoga civila. Vi anser att frivilligorganisationer ska spela en viktig roll i försvaret.
Läs mer
Förvaltningspolitik
- Utnämningar av generaldirektörer förankras i riksdagen
- En förvaltningsutbildning skapas
- Ett års praktisk erfarenhet inom samma eller liknande verksamhet krävs för att vara chef på myndighet
- Finansieringen av förvaltningen återgår till anslagsmodellen
Förvaltningspolitik handlar om utformningen av de administrativa strukturer som ska omvandla beslutad politik till verklighet. Flera av Sveriges politiska problem kan åtminstone delvis förklaras med en förvaltning som inte möter förväntningarna som rättmätigt ställs på den. För att stärka förvaltningen och dess effektivitet föreslår Piratpartiet flera åtgärder på det förvaltningspolitiska området. Vi tror att förvaltningens ledning är en viktig pusselbit i att förklara dess problem, och presenterar därför flera förslag på hur den bör förändras för att stärka förvaltningens kompetens och ledningens verksamhetsanknytning.
Läs mer
Integritetspolitik
- Personnumret reformeras
- Minimera samkörning av register mellan myndigheter
- Minimera den personliga information som samlas in av myndigheter
- Statlig e-legitimation som inte är beroende av enskilda privata aktörer används
Piratpartiet vill hejda massövervakningen. Övervakning ska bara få ske vid befogade konkreta misstankar mot särskilda personer. Det behövs en informationssamtyckeslag, som förbjuder att information lämnas vidare utan samtycke från den det handlar om. Myndigheter måste begränsa mängden data som lagras, och personnumren avskaffas.
Läs mer
Kultur
- Upphovsrätten reformeras för att gynna skapande och spridning av kultur
- Modellen med utlåning av e-böcker på bibliotek reformeras
- Skattefinansierad kultur ska vara allmänt tillgänglig
- Kommuner ska tillhandahålla skaparplatser i form av delade verkstäder för alla former av skapande
Vår kultur blir i allt större utsträckning digital. Våra möjligheter att skapa, dela och utveckla konst skulle kunna vara oändliga. För att tillgodose det nya kulturlandskapets behov måste vi jämna ut spelplanen så alla aktörer har lika goda förutsättningar att delta i kulturen. Vi vill att konst, kultur och kunskap ska vara tillgängligt för alla. Vi vill att remixing ska vara ett konstutövande som inte hindras av upphovsrätt. Vi vill att konst och kunskap ska vara lika självklara och lika tillgängliga som att låna en bok på biblioteket.
Läs mer
Migration
- Bedömning av asylskäl separeras från beslut om uppehållstillstånd
- Asylsökande med särskilda förutsättningar för integration i Sverige eller med ett skyddsbehov som särskilt tillfredsställts i Sverige prioriteras
- Flyktingar som begår allvarliga brott utvisas
Sverige har inte möjlighet att hjälpa alla flyktingar i världen, därför måste vi prioritera vilka vi ska hjälpa. Idag utförs en stor del av prioriteringen genom att asyl bara kan sökas på plats i Sverige. Eftersom syftet med asylinvandring är att visa solidaritet med människor som inte har något annat val än att fly är det av högsta vikt att de människor som är mest utsatta och som har minst chans att överleva vid utvisning, är de som ska prioriteras, snarare än de som har förmåga att ta sig till Sverige.
Läs mer
Miljöpolitik
- Beslut rörande miljöfrågor ska vara evidensbaserade
- Innovation av miljövänliga tekniker främjas
- Energiproduktionen ska i huvudsak vara fossilfri och bestå av en blandning energikällor, inklusive dagens kärnkraft
- Stöd möjligheterna till egenproducerad el via solceller, solfångare, jord- och bergvärme, mindre vindturbiner, med mera
Den enkelspåriga politiska debatten om aktuella miljöhänseenden är ett nederlag för hela jordklotet och har potential att få allvarliga konsekvenser. Klimatkrisen är uppenbar och absolut inte sekundär, men miljökrisen kan inte reduceras till klimatkrisen. Kollapsen av biologisk mångfald beror i dagsläget mer på förstörelsen av livsmiljöer och den allmänna föroreningen av ekosystem än på den globala uppvärmningen.
Läs mer
Nätpolitik
- Nätneutraliteten värnas
- Datalagringslagen rivs upp
- Geoblockering förbjuds inom EU
- Kringgående av DRM-skydd legaliseras
Piratpartiet kämpar för ett fritt internet, tillgängligt för alla. Bara så kan internet vara en kraft för frihet och demokrati, som ger alla möjlighet att göra sin röst hörd, och formulera, dela och utveckla tankar och idéer. Men det fria internet är hotat. Vi tar kampen för nätneutralitet, för dataskydd och mot datalagring, geoblockering och DRM.
Läs mer
Rättssäkerhet
- Polisens styrning förändras för att motverka prioritering av “lättlösta” brott
- Administrativa arbetsuppgifter överförs från poliser till civil personal
- En fristående myndighet införs med uppgift att granska klagomål mot polis eller åklagare
- Tjänstemannaansvar införs
Likhet inför lagen är ett av demokratins fundament. Samtidigt är det viktigt att poliser och åklagare granskas så att övergrepp undviks och de som sker bestraffas. Vi vill därför att en fristående myndighet ska granska anmälningar mot poliser och åklagare. Tjänstemannaansvaret ska återinföras. Brott med offer ska prioriteras före andra brott.
Läs mer
Sexualpolitik
- Alla ingrepp inom reproduktiv-, sexual- och transmedicin beslutas av individen i samråd med dennes läkare
- "Informed consent"-modell införs i transvården
- Juridiskt erkännande av flersamma relationer möjliggörs
- Sexarbete avkriminaliseras
Piratpartiet anser att den kroppsliga autonomin, särskilt när det gäller köns- och sexrelaterade aspekter, är en av de mest grundläggande rättigheterna, och vi tycker därför att inskränkningar i denna rättighet måste reserveras för fall där det finns synnerliga skäl som talar emot individens kapacitet att ge informerat samtycke.
Läs mer
Utbildning
- Läraren stärks i sin professionella roll
- Skolutveckling ges starkare forskningsanknytning
- Skolans resurstilldelning står i relation till ansvar och behov
- Elevers rätt till stöd, hälsa och medbestämmande stärks
Samhället utvecklas allt snabbare, samtidigt så har skolans form stått still de senaste hundra åren. Det är något som vi börjar se effekterna utav idag. Vi har samtidigt ett stort problem med att lärare har svårt att hinna med att utbilda samtidigt som många väljer att byta karriär på grund av den press som finns runt en betygsskola. Skolan behöver fundamentala förändringar för att fungera i framtiden, de två första är att sätta kunskap och elevens inlärning i fokus samt att tänka om gällande när i livets gång som vi utbildar oss.
Läs mer
Vård
- Psykisk och somatisk hälsa jämställs
- Kompetenssatsning på skadligt drogbruk, beroendevård och psykisk samsjuklighet
- Forskningsmedel fördelas efter sjukdomars prevalens och efter status på befintlig kunskap på området
- Det skjuts till extra forskningsmedel till stamcellsforskning och precisionsmedicin
Vi vill ha en jämlik vård – oavsett om man bor i stad eller på land – och en mångfald av olika vårdgivare. Vården ska vara evidensbaserad och systemen förbättras för att föra in ny kunskap och ny teknik in i vården. Behandlingen av psykisk ohälsa måste prioriteras högre, och samtalsterapi ska erbjudas. Det är mycket viktigt att stärka respekten för patienternas integritet. Man ska i normalfallet själv få bestämma vem som ska få se ens journaler, och vid nödöppningar ska man informeras i efterhand.
Läs mer