Join the swarm:

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

Upphovsrättsdebatt

Piratpartiets toppkandidat i EU-valet, Mattias Bjärnemalm, skrev nyligen en debattartikel i Sydöstran om hur upphovsrättsdirektivet hotar europeisk yttrandefrihet och kommer innebära negativa konsekvenser för internet.

På detta har Stims vd replikerat. Han hävdar att direktivet är en kompromiss mellan alla inblandade parter och att Piratpartiet är emot en modernisering av upphovsrätten

Nu publiceras Mattias Bjärnemalms slutreplik, där han påpekar att påverkade industrier kanske var representerade i kompromissandet, men att medborgarnas röst saknats. Han påpekar också att Piratpartiet är den enda kraft som tycker att en äkta modernisering av upphovsrätten är så viktig att vi gör den till en fokusfråga för vårt arbete i parlamentet.

Att både upphovsrättsindustrin och nätplattformarna fått bidra till upphovsrättsdirektivet är sant, precis som Stims vd påpekar. Men det är en röst som saknats, nämligen medborgarnas. Vi som använder nätet dagligen påverkas av direktivet, men våra åsikter har i bästa fall ignorerats och i värsta fall kallats för lögner. Samtidigt har vi kritiker kallats för zombies, jihadister eller bottar, ofta av människor från den upphovsrättslobby som Stims vd företräder.

Stims vd skriver att jag är emot modernisering av den europeiska upphovsrätten. Inget kunde vara mer fel. Jag har arbetat aktivt för att få till en sådan sedan jag engagerade mig i Piratpartiet 2006. När EU-parlamentet 2014 skulle utvärdera det tidigare direktivet från 2001 och föreslå förändringar för kommissionen blev Julia Reda från det tyska Piratpartiet ansvarig för processen, och hon har varit ledande i debatten kring upphovsrättsreformen i Europa sedan dess. Att modernisera upphovsrätten är en så viktig fråga för oss pirater att vi inte tvekar att göra det till vårt huvudfokus för en hel mandatperiod.

Mattias Bjärnemalm, toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet

Läs hela texten hos Sydöstran.

2560 1707 Piratpartiet