Join the swarm:

Pp Header Lila 3000x1000px

PM: Piraterna går mot sitt bästa val någonsin!

För bara 13 år sedan grundades det första piratpartiet i Sverige. I rörelsens tredje EU-val kommer vi att skriva historia. För första gången kommer det finnas pirater från flera olika länder i parlamentet. Vi kommer vara fler än någonsin som kan arbeta för att vända nätpolitiken från censur och övervakning till skydd för yttrandefrihet och privatliv.

I Tjeckien går piraterna mot ett valresultat på 16% och 4-5 mandat, i Tyskland kommer vi behålla vårt mandat och i Luxemburg har piraterna med 7% i opinionen stor chans att knipa ett mandat även där. De europeiska piraterna har ett gemensamt valprogram och kommer därför utgöra en samlad röst i EU, i storleksordning med Socialdemokraternas.

Här i Sverige ger senaste sammanvägningen av mätningar Piratpartiet runt 2% av rösterna och en reell chans att återta vår plats i parlamentet.

“Piratpartiet är det enda partiet med en utpräglad politik för det digitala samhälle vi lever i idag. Vi förstår värdet av ett skyddat privatliv och yttrandefrihet. Vi ser tydligt att allt fler inser att begränsningar av internet är ett hot mot demokratin. Vi har goda chanser att återta vår plats i Europaparlamentet. Med fler pirater än någonsin i parlamentet kommer vi göra stor skillnad för europeisk politik.

Mattias Bjärnemalm, Piratpartiets förstenamn på EU-listan

Med hundratusentals européers röster i ryggen kommer piratrörelsen att stå starkare än någonsin efter valdagen 26 maj. Vi kommer kunna vara en starkare röst för en teknisk utveckling som sätter mänskliga relationer i centrum, så att vi kan skydda människors rätt till privatliv, yttrandefrihet och stå upp mot förslag på att censurera nätet.

Det kontroversiella upphovsrättsdirektivet och dess krav på censurfilter har ökat intresset för Piratpartiet både i Sverige och internationellt, men det finns fler frågor som gör att piraterna blir mer populära. Bland dem finns den terrorförordning som nu behandlas i parlamentet, där bland annat drakoniska krav på blockering av lagligt material på internet finns med som förslag.

“Många har tröttnat på den föråldrade politik som förs i EU, som inte tar hänsyn till den digitala utvecklingen. De har sett att piraterna är den enda politiska kraften som tar digitaliseringen på allvar. Det finns ett oerhört engagemang i de här frågorna. Det vi ser nu är början på en digital revolution.

Katarina Stensson, Vice partiledare och andrenamn på EU-listan

3000 1000 Piratpartiet