Österrike har nu presenterat sitt förslag till implementering av upphovsrättsdirektivet från 2019. Det finns tre intressanta detaljer i implementeringen, rörande långtgående krav på licensiering av innehåll på nätplattformar, tvång till kollektiva förhandlingar rörande länkskatten, och ett minimi-krav på hur stora uppladdningar ska vara för att uppladdningsfilter ska aktiveras. …
Läs mer..»
Deadline för att implementera upphovsrättsdirektivets krav på uppladdningsfilter - artikel 13/17 - närmar sig. 7 juni i år ska direktivet vara lag i alla EU-länder. Ett efter ett har olika länder presenterat olika varianter av kravet på att upphovsrättsskyddat material automatiskt ska stoppas på digitala plattformar. Frankrike har varit mest aggressiva i sitt stöd för upphovsrättslobbyns syn på hur lagen ska implementeras, länder som Österrike har följt kommissionens kompromisslinje och Finland har gått längst bort från uppladdningsfiltren. I Tyskland har debatten om artikel 13/17 varit intensivast, vilket bland annat ledde till att den tyska regeringen lovade att man inte skulle införa några uppladdningsfilter. Därför är det intressant att nu se Justitiedepartementets senaste förslag till lagstiftning, vilket inkluderar uppladdningsfilter. Vi väntar fortfarande med spänning på vad den svenska regeringen ska föreslå. …
Läs mer..»
Det senaste landet att offentliggöra sin modell för att implementera artikel 13/17 är Finland. Finland följer inte Frankrike/Nederländerna/Kroatien, som aggressivt implementerat kravet på uppladdningsfilter och i princip struntat i användarnas rättigheter. De följer inte heller Tyskland/Österrike, som försökt skydda användarna genom att bland annat tillåta dem att "för-flagga" uppladdningar som lagliga, vilket gör att de släpps igenom filtret och måste hanteras var för sig av rättighetshavare som vill blockera dem.
Finland har istället hittat ett annat sätt att implementera artikel 13/17, där de kringgår kravet på uppladdningsfilter. …
Läs mer..»
I ett svar på en skriftlig fråga från riksdagen erkänner Anders Ygeman att krav på automatisk censur genom uppladdningsfilter kan utgöra brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. …
Läs mer..»
Den polska regeringen har överklagat filterkravet i artikel 13/17 av upphovsrättsdirektivet till EU-domstolen, som nu ska ta ställning till om lagen bryter mot EU:s mänskliga rättigheter och förbudet mot krav på generell övervakning i ehandelsdirektivet.
Medan Polen argumenterar för att direktivet kommer leda till censur, argumenterar Frankrike och Spanien för att upphovsrätten är viktigare än yttrandefriheten. …
Läs mer..»
Efter flera månader av diskussioner har kommissionen till slut publicerat sina initiala idéer om hur artikel 13/17 ska implementeras. Särskilt handlar det om hur medlemsländer ska balansera de motstridiga kraven i direktivet på att förhindra upphovsrättsintrång utan att lagliga yttranden påverkas. …
Läs mer..»
I Tyskland har debatten fokuserat på artikel 11/15 om länkskatt. Deras motsvarighet till finansdepartementet har i ett brev till justitiedepartementet dragit "röda linjer" gällande vad man kan acceptera i implementeringen av artikel 11/15. …
Läs mer..»
Parlamentet valde att ignorera massiv kritik från experter på allt från konsumentskydd till internetinfrastruktur och juridik; mer än fem miljoner namnunderskrifter och hundratusentals demonstranter runt om i Europa. De största demonstrationerna för ett fritt internet någonsin blev helt enkelt ignorerade av både EU-parlamentet och de flesta nationella regeringarna i Europa. …
Läs mer..»
Som ett led i den pågående amerikanska översynen av deras upphovsrättslag DMCA höll i veckan senatens kommitté för upphovsrätt hearings om upphovsrätt i andra länder. Två experter vittnade om det europeiska upphovsrättsdirektivet från 2019. Sällan har det gjorts så tydligt exakt hur vansinnigt upphovsrättsdirektivet faktiskt är. …
Läs mer..»
Nederländerna är nu ett av två medlemsländer i EU som gått ut med hur man tänker implementera uppladdningsfilter efter artikel 13/17-omröstningen i våras. Frankrike publicerade sin version först, och nu alltså även Nederländerna. Eftersom de här två länderna stod på motsatta sidor i debatten om direktivet och hur dessa artiklar skulle utformas (Nederländerna emot, Frankrike för, förenklat), så spelar dessa förslag stor roll som förebilder för övriga EU-länder. …
Läs mer..»