Join the swarm:

Katarina 2

Debattartikel om narkotikapolitik i Tidningen Syre

Idag publicerar Tidningen Syre en debattartikel från vår partiledare Katarina Stensson, där hon argumenterar för en reformerad narkotikapolitik och förklarar varför svängningen i socialutskottet tidigare under februari inte på egen hand kommer leda till förändring.

Piratpartiets narkotikapolitik är tydlig. Sverige behöver följa rekommendationer från bland annat WHO om att avkriminalisera bruket av droger. Sverige har i dag näst flest narkotikarelaterade dödsfall i Europa, ett tydligt vittnesmål om resultatet av vår politik. Flera länder som fokuserat på skademinimering istället för straff har sett sina siffror förbättras.

Men brukarnas hälsa är bara den ena sidan av det narkotikapolitiska myntet. På den andra sidan finns de samhälleliga effekterna av att marknaden för cannabis i dag är illegal och därmed totalt avreglerad. Det görs i dag inga ålderskontroller vid köp av cannabis. Ingen märkning av styrkan (THC-halten) på det som säljs. Det kan inte bli mycket lättare att köpa cannabis än vad det är i Sverige i dag. Allt detta är direkta konsekvenser av vår oreglerade marknad för cannabis.

[…]

När Piratpartiet antog sin nuvarande narkotikapolitik menade många att det var politiskt självmord, oseriöst och omöjligt att genomföra. I dag är våra åsikter inte mainstream, men inte heller möjliga att helt ignorera. Vi hoppas därför på en fortsatt debatt där vi inte bara pratar om hur kriminaliseringen av droger påverkar brukaren, utan också hur en kriminaliserad marknad påverkar samhället i stort.

Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet

Läs hela texten på Syres hemsida.

1000 452 Piratpartiet