Vi behöver inte upphovsrätten

21 maj, 2019

Idag publicerar ETC en debattartikel från Piratpartiets toppkandidat i EU-valet, Mattias Bjärnemalm, om hur fixeringen vid upphovsrätt och viljan att anpassa det digitala samhället efter upphovsrätten förstör för vår kultur

Om upphovsrätten som affärs­modell överges så kan tyngdpunkten i samhället förskjutas till kreatören och dess möjlighet att sprida sina skapelser, istället för upphovsrättsindustrin och möjligheten att låsa in kulturen. Vi kan också undvika att stifta lagar som inskränker friheten på nätet i syfte att skydda upphovsrätten.

Vi kan ha ett samhälle där kreatörer skapar sina alster, sin konst och ger liv åt sina visioner för att de själva tror på dem, och för att det finns hungriga kulturälskare där ute. Ett sådant samhälle har lämnat upphovsrätten som affärs­modell bakom sig. Ett sådant samhälle är lagen om censurfilter ett direkt hot mot.

Mattias Bjärnemalm

Läs hela artikeln här


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!