Join the swarm:

Terrorfilter

Twitch och upphovsrätten hindrar politisk dialog

Under den tionde primärvalsdebatten i South Carolina, USA, var det flera personer på livestreaming-plattformen Twitch som tänkte kommentera debatten på sina respektive Twitch-kanaler. Tyvärr stoppades de av copyright-claims från en självtitulerad advokatbyrå som påstod sig arbeta för CBS (TV-nätverket som höll i debatten). Claimsen ledde till att Twitch stängde av kanalerna för upphovsrättsintrång.

Organisationen bakom claimsen, Praxis Political Legal (numera bortskrubbade från internet), skickade ut flera copyright-claims till Twitch om olika politiska kanaler under debatten (en situation som inte är något nytt för Twitch och Youtubes användare) trots att dessa kanaler inte faktiskt bröt mot upphovsrätten. Utan att blinka godkände Twitch “advokatbyråns” klagomål, stängde ner kanalerna och gav dem alla en varning, ett allvarligt hot mot kanalernas framtid (3 varningar leder till permanent avstängning).

Detta är alltså inte bara ett hot mot yttrandefriheten och möjligheten att hålla en politisk dialog på en av nätets största plattformar, utan också ett hot mot inkomsten för de som står bakom kanalerna på Twitch. Detta riskerar att leda till självcensur av politiska diskussioner, vilket skadar deltagandet i demokratins processer.

Att Twitch så snabbt stoppar något som anklagas för upphovsrättsintrång utan att utreda det är en del av en allmän tendens på de stora användardrivna plattformarna (som Youtube och Twitch). De värnar allt mindre sina användares yttrandefrihet och kreativa möjligheter.

Twitch och Youtube är långvariga exempel på varför många är skeptiska till artikel 13/17 (det finns många anledningar) och deras krav på att plattformar ska censurera uppladdningar som kan bryta mot upphovsrätten. Situationen med upphovsrätt-claims som censurverktyg är redan idag illa på plattformarna, med artikel 13/17 kommer den bli ännu värre.

Stora nätplattformar bryr sig ofta inte om den enskilda användaren, utan kommer fokusera på det som är verkligt viktigt för deras vinster – relationen till andra storföretag. Om Twitch och Youtube verkligen brydde sig om vanliga nätanvändare, skulle de inte behandla dem som skyldiga tills motsatsen bevisats. Den här gången togs till slut kanalernas copyright-strikes bort. Många andra som upplevt liknande problem har inte haft sådan tur, och med artikel 13/17 kommer de bli ännu fler.

Läs mer hos Kotaku och Vice.

1998 1050 Piratpartiet