Join the swarm:

Europaparlamentet i Strasbourg

PM: Censurfilter och länkskatt genomröstade – ett slag mot nätfriheten

PRESSMEDDELANDE: Idag röstade Europaparlamentet om ett nytt upphovsrättsdirektiv. Utfallet blev ett slag i ansiktet på det digitala samhället och idén om ett fritt och öppet internet.

“EU är helt avgörande för vår digitala framtid och den här överenskommelsen är direkt skadlig för små företag, kreatörer och internetanvändare. Det här kommer spä på utvecklingen mot ett fåtal dominerande plattformar på nätet.”
säger Piratpartiets toppkandidat i årets EU-val, Mattias Bjärnemalm, som deltagit i förhandlingarna, och fortsätter:

”Censurfilter kommer aldrig kunna se skillnad mellan upphovsrättsintrång och tillåten parodi. För att skydda plattformarna från åtal kommer filtren därmed censurera fullt lagligt material, något som de mest avancerade filtren på marknaden redan gör. Kraven på filter slår även undan benen för alla små plattformar som inte kommer ha råd med dem.”

Mattias Bjärnemalm — Jag är internet
Mattias Bjärnemalm — Jag är internet

Samtliga kommersiella webbplatser och appar där användarna kan dela innehåll kommer tvingas att installera censurfilter, enda undantaget är de som varit tillgängliga för allmänheten under färre än tre år, med en årlig omsättning under 10 miljoner euro samt färre än fem miljoner unika besökare per månad.

Den version av länkskatten som godkändes är den näst sämsta möjliga, som enbart möjliggör undantag för ”enkla ord eller mycket korta utdrag”. Detta resultat kommer begränsa tillgången till nyheter och minska mångfalden bland online-media.

Vi hoppas att alla som vill stoppa den här utvecklingen sluter upp i Piratpartiet så att vi gemensamt kan skydda Europa från den negativa väg som upphovsrättslobbyn lurat in oss på.

För mer info kontakta Mattias Bjärnemalm:
+46704385046
mattias.bjarnemalm@piratpartiet.se
twitter: @_mab_

800 375 Piratpartiet