Five Eyes-samarbetet uppmanar EU att tillåta övervakning av privata meddelanden

30 januari, 2021

Five Eyes är ett samarbete mellan USA, Storbritannien, Kanada, USA och Nya Zeeland, där de respektive underrättelsetjänsterna utbyter information och tekniker med varandra, ofta för att kringgå olika nationella lagar som till exempel förbjuder övervakning av de egna medborgarna. Five Eyes är ökända från massövervakningsprogrammet ECHELON under 1900-talet, och Edward Snowdens avslöjanden om global massövervakning under 2000-talet.

Mot den bakgrunden är det intressant att de fem länderna som ingår i Five Eyes-samarbetet nu gjort ett gemensamt uttalande om EU:s ePrivacy-direktiv, och särskilt förändringen under 2020 som gjorde att även chatt-tjänster på internet omfattas av dess krav på sekretess. Numera är inte bara telefonioperatörer förbjudna från att generellt läsa alla SMS och lyssna på alla telefonsamtal, utan också de digitala motsvarigheterna har krav på sig att respektera sina kunders privatliv. Mycket viktig förändring, enligt Piratpartiet.

Men förändringen stör Five Eyes-samarbetet. Troligen för att deras övervakningssamarbeten med de företag som hanterar chatt-tjänsterna i fråga försvåras av dylik lagstiftning. De ser en framtid där ”för mycket” kommunikation krypteras och hålls privat, vilket oroar dem, eftersom det försvårat för deras massövervakning. Därför har Five Eyes under 2020 också drivit på för lagstiftning som ska förbjuda end-to-end-kryptering i kommersiella kommunikationstjänster.


Tidigare i januari röstade LIBE-utskottet i EU-parlamentet för förslaget om att införa ett undantag i ePrivacy-direktivet för att fortsatt tillåta chatt-tjänster att övervaka användarnas kommunikation i syfte att kunna upptäcka barnpornografi eller grooming. Värt att nämna är att alla våra svenska EU-parlamentariker i utskottet röstade ja (Even Encir från Socialdemokraterna, Tomas Tobé från Moderaterna och Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet).

Efter det har förslaget gått till triloger mellan kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet.

Vår EU-parlamentariker Patrick Breyer har gjort en översiktssida om förslaget, vad det kan innebära för dig och vad du kan göra för att stoppa det. Han har också satt ihop en video du kan se nedan eller på denna länk.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!