Flera länder kräver bakdörrar i kryptering

13 oktober, 2020

I ett uttalande kräver den så kallade Five Eyes-alliansen – USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland – med stöd av Indien och Japan att företag som levererar säker kryptering för privat kommunikation ska inkludera bakdörrar i sin kryptering.

Uttalandet riktar särskilt in sig på program som Signal, vilka erbjuder end-to-end-kryptering för sina användare, så att Signal själva inte har möjlighet att läsa någons kommunikation, ens om de velat.

Denna starka kryptering har lett till att EU-kommissionen rekommenderar sina anställda att använda Signal. Samtidigt som EU-kommissionen nu leder flera juridiska attacker på just denna starka kryptering, med den svenska kommissionären Ylva Johansson i spetsen.

Nu kräver alltså Five Eyes att de som levererar kryptering ska ha en bakdörr i form av en master key som kan användas för att läsa all kommunikation i klartext. Det är en dum idé som kan leda till katastrofala konsekvenser.

Vad vårt samhälle behöver idag är inte svagare kryptering, utan starkare och mer utbredd kryptering. Inte minst på grund av trenden mot lagring av information i molntjänster, där den är särskilt känslig för att läcka. Läckt information som är krypterad är betydligt mindre farligt än läckt information som är läsbar.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!