Join the swarm:

Julian_Assange_and_Ricardo_Patiño_August_2014(1)

Debattartikel om Julian Assange i SvD

Idag inleddes rättegången som ska avgöra ifall Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien till USA, för att där ställas inför rätta för att ha publicerat hemlighetsstämplat material från krigen i Irak och Afghanistan.

För tjugo år sedan skedde något liknande, när Chiles ex-diktator Augusto Pinochet begärdes utlämnad från Storbritannien för att ställas inför rätta för deportationer och mord.

Om denna situation skriver idag vår partiledare Katarina Stensson i SvD.

Rättegången som Assange står inför är vår tids viktigaste händelse för pressfriheten i västvärlden. […]

Tack vare Assange och Wikileaks vet vi mer om krigen i Afghanistan och Irak än vi annars gjort. Utan dem hade vi inte känt till tusentals fall av dödade civila, avrättning av fiender som försökt ge upp, eller hur mycket tortyr som fortsatte även efter Abu Ghraib-avslöjandena. Det är värt att förtydliga: Assange var med och avslöjade amerikanska krigsbrott, och för det riskerar han livstids fängelse.

Och det är bara toppen av isberget; vår kunskap om tortyr i Guantanamo, det hemliga drönarkriget i Jemen, spionage mot FN, Saudiarabiens diplomatiska ansträngningar för krig med Iran, tibetanskt motstånd mot kinesiska regeringen, utomrättsliga avrättningar från kenyansk polis, utsläpp av farliga kemikalier vid Elfenbenskusten och illegal bankverksamhet på Island har stärkts av Wikileaks och av Assanges arbete. […]

Sverige borde ge Assange asyl med hänvisning till den politiska förföljelse han utsatts för från den amerikanska regeringens sida. Det borde ha gjorts för länge sedan. Då hade Assange fått återvända till frihet i stället för att långsamt ruttna bort i ett fängelse.

Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet

https://www.svd.se/farligt-prejudikat-kan-sattas-i-fallet-assange

2560 853 Piratpartiet