Datalagringskalendern dag 5: Brottsbekämpning i teorin

5 oktober, 2019

[government officials were unable to cite] a single instance in which analysis of the NSA’s bulk collection metadata collection actually stopped an imminent attack, or otherwise aided the Government in achieving any objective that was time-sensitive in nature.Richard Leon, federal domare i USA

Citatkälla

Datalagringsdirektivet kom till i syfte att arbeta proaktivt för att bekämpa terrorism. I teorin skulle det vara en effektiv metod för att kunna förebygga grova brott innan de begåtts.

Men vad vi sett under det dryga decennium vi kunnat studera datalagring i västvärlden, är att det inte fungerar så. Den amerikanska regeringens insamling har varit mest långtgående, och där var regeringen tvungna att erkänna att den inte varit viktig för att stoppa någon attack eller hjälpa i något akut ärende. Ingen terrorattack har kunnat hindras någon annanstans heller. Datalagring är helt enkelt inte effektivt för att förebygga eller utreda terrorbrott.

Det har tvärtom visats sig att metadata används för att jaga exempelvis fildelare, snarare än terrorister. I Tyskland publicerades en studie 2011 som tydligt visar att andelen uppklarade allvarliga brott till och med sjunkit efter det att datalagringsdirektivet infördes. Antalet registrerade internet-relaterade brott ökade från 2008 till 2009, men andelen uppklarade brott av den typen sjönk.

Studien belyser även det faktum att direktivet kan få negativa effekter när det gäller brottsbekämpande åtgärder generellt eftersom fler och fler använder sig av internetcaféer, VPN eller kommunicerar på icke elektronisk väg.

Studie

Ingen av de studier som publicerats om datalagring har kunnat visa på metodens generella effektivitet. I underlaget för lagen som träder i kraft den 1 oktober tar man stöd i anekdoter från Polisen och en studie som EU-kommissionen gjorde 2005 – innan datalagringsdirektivet trätt i kraft! Man har alltså inte lyckats hitta något bättre stöd för den här lagen som man så desperat vill tvinga igenom än så. Bristen på evidens är talande.

Följ vår Datalagringskalender på datalagring.piratpartiet.se


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!