Datalagringskalendern dag 3: Metadata

3 oktober, 2019

”En och en är dessa bitar av data mestadels oviktiga och harmlösa, men tillsammans ger de vad utredare kallar för en profil: en tydlig bild över en persons vanor och preferenser, och, ja – av hans eller hennes liv. Denna profil avslöjar när Spitz gick ner för gatan, när han tog ett tåg, när han var på ett flygplan. Den visar var han var i städerna han besökte. Den visar var han jobbade och var han sov, när han kunde nås via telefon och när han var otillgänglig. Den visar när han föredrog att prata i telefon och när han föredrog att skicka ett sms. Den visar vilka uteserveringar han tyckte om att besöka på sin lediga tid. Allt som allt avslöjar den ett helt liv.” /Kai Biermann, journalist på ZEIT

Datalagringslagen handlar om insamling av metadata. Metadata är information om information. Det handlar alltså inte om innehållet i dina telefonsamtal, utan om var du är när du ringer dem, med vem du pratar, hur länge, och så vidare. Det handlar inte om innehållet i dina chattkonversationer, utan om när du har dem, med vem, och så vidare.

Det kan verka som att det borde vara harmlös information att lämna över, men om man får möjlighet att pussla ihop flera bitar av metadata leder det till en enorm förmåga till kartläggning. Ofta är metadata till och med mer avslöjande än data, så länge man har möjligheten att samla ihop mycket av den för att analysera.

Med hjälp av metadata kan myndigheter profilera och skapa sig en tydlig bild av dig som person. Genom detta sätts vår rätt till integritet och privatliv ur spel. I orätta händer kan informationen få ödesdigra konsekvenser för oss.

Möjligheten att kartlägga är ju lika stor för andra aktörer som för våra myndigheter, om de får tag på informationen. Att kräva att internetleverantörer lagrar så mycket information om våra liv är att be om en katastrof i form av en stor dataläcka.

Följ vår Datalagringskalender på datalagring.piratpartiet.se/


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!