Datalagringskalendern dag 4: Sociogram

4 oktober, 2019

”Metadata berättar definitivt allt om någons liv. Om du har tillräckligt mycket metadata behöver du egentligen inte innehållet. Det är liksom lite pinsamt hur förutsägbara vi är som människor.” – Stewart Baker, tidigare chefsjurist på NSA

Citatkälla

Vi är vanemänniskor och tänker inte alltid på vad vi gör dagligen. Varje gång vi använder oss av teknik som kan lagra information om var vi är, vad vi gör och när vi gör det, så skickas den informationen också vidare och läggs till din personliga profil. Utifrån uppgifter om dig och dina rörelsemönster, telefonsamtal, sms, elektronisk aktivitet, kan man skapa ett ”sociogram” som även kartlägger din umgängeskrets.

Att samla in metadata om alla medborgare, som datalagringslagen gör, är ett grovt ingrepp i vår rätt till privatliv. Det gör våra livsvanor transparenta för människor som inte har några skäl att kunna veta allt om oss och våra liv.

Dessa uppgifter ska lagras från 6 månader upp till två år. Med tanke på hur vårt samhälle ser ut idag, när mer eller mindre alla är uppkopplade dygnet runt, blir det en väsentlig samling data. Tänk dig att någon under den här tiden har tillgång till ditt liv för att obehindrat dra egna slutsatser om vem du är. Det är den verklighet vi fortsätter gå mot med datalagringslagen.

Följ vår Datalagringskalender på datalagring.piratpartiet.se


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!