Datalagringskalendern dag 10: Alla behandlas som misstänkta

10 oktober, 2019

”Massinsamling av kommunikationsdata utan föregående misstanke är i grunden emot rättssäkerhet, går emot de grundläggande principerna om dataskydd och är ineffektivt. [Europarådets] medlemsländer bör inte hänge sig åt det eller ålägga tredje parter obligatorisk datalagring. /…/ Medlemsländer bör sluta förlita sig på sådana privata aktörer som kontrollerar internet och det större digitala ekosystemet att införa begränsningar mot användare som går emot medlemslandets förpliktelser att upprätthålla grundläggande mänskliga rättigheter.” – Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter

Citatkälla

”Oskyldig tills motsatsen bevisats” sägs vara en viktig princip i rättsstaten. Med datalagring behandlas vi alla dock som misstänkta. Bevis mot oss samlas in dagligen för att sedan kunna användas av myndigheter, utifall att vi en dag skulle begå ett brott.

Våra mänskliga rättigheter kränks på ett sätt som utanför datalagringslagen aldrig skulle accepteras av det svenska rättssystemet.

Att vi dessutom inte blir informerade om när och vilka metadata som samlats in om våra aktiviteter, går helt emot det mest fundamentala i vår demokrati; våra mänskliga rättigheter.

Känsliga uppgifter om våra privatliv blir plötsligt tillgängliga för underrättelseverksamhet och du står maktlös. Mängden onödig data som samlas in och lagras i serverlandskap blir även ett mål för hackare som kan kapa din identitet.

Följ vår Datalagringskalender på datalagring.piratpartiet.se


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!