Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Bristen på transparens runt Polisens hemliga dataavläsning väcker frågor

För ett drygt år sedan fick Polisen möjlighet till att utöva hemlig dataavläsning. Det betyder att Polisen kan spionera på personer som är misstänkta för brott (och personer i deras omgivning!) genom att hacka deras telefoner och datorer. De har alltså möjligheten att bereda sig tillgång till allt som görs med telefonen/datorn, allt som finns lagrat på telefonen/datorn, och all information som telefonen/datorn har tillgång till. Det är troligen det mest integritetskränkande tvångsmedlet i Polisens repertoar.

Nu har det visat sig att Polisen vill använda hemlig dataavläsning fem gånger oftare än utredningen som föregick lagen bedömde att man skulle ha behov av. Under det första året har Polisen begärt att få använda verktyget nära 500 gånger. Vi vet inte hur många gånger man fick rätt av domstol att faktiskt utföra hackingen, men en välgrundad gissning är att nästan alla ansökningar godkänts.

»I den statliga utredningen som låg till grund för lagförslaget bedömde man att den här sortens övervakning skulle användas i liknande omfattning som hemlig rumsavlyssning, alltså buggning, vilket godkänns omkring 100 gånger per år.

På knappt ett år har svenska domstolar fattat beslut i nära 500 ansökningar om hemlig dataavläsning, enligt siffror från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som Ekot tagit del av.

Nämnden vill inte svara på hur många som godkänts, men i regel brukar den här sortens ansökningar beviljas, säger nämndens ordförande Gunnel Lindberg.«

SR

För Piratpartiet är transparens viktigt. Ännu viktigare är transparens när det gäller hur det offentliga utövar sin makt mot medborgarna. Hemlig dataavläsning är ett verktyg vars användning äventyrar inte bara brottsliga utan också oskyldigas integritet och IT-säkerhet. Därför är det anmärkningsvärt att vi inte kan få svar på varför övervakningen är fem gånger vanligare än man trodde den skulle bli. Vilka typer av brott används den för att utreda?

»Det är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som ska granska hur den hemliga dataavläsningen används, och ordförande Gunnel Lindberg säger att det är svårt att få resurserna att räcka till för en effektiv tillsyn

SR

3000 1000 Piratpartiet