Protokoll från partiets extrainsatta medlemsmöte i januari 2021
Nu kan vi publicera det underskrivna protokollet från det extrainsatta medlemsmöte som beslutade om partiets nya principprogram i januari.
Läs merNu kan vi publicera det underskrivna protokollet från det extrainsatta medlemsmöte som beslutade om partiets nya principprogram i januari.
Läs merEuropaparlamentet beslutade den 27:e april 2021 om ett obligatoriskt öppenhetsregister. Öppenhetsregistret är en databas med organisationer som försöker påverka EU-institutionernas lagstiftnings- och beslutsprocesser. Registret innehåller bland annat registrerade företrädare för olika intressorganisationer. Registret ska synliggöra vilka intressen som företräds och av vem. Ett uttalat syfte är att allmänheten, andra intressegrupper och journalister ska få insyn och kunna granska lobbyisterna.
Läs merHögläsning ur Piratpartiets nya principprogram. I detta avsnitt: Piratpartiets syn på kunskap som något vi förvaltar gemensamt.
Läs merHenrik Passmark med Christian Landgren djupdyker i händelseförloppet kring Öppna Skolplattformen och diskuterar kring vart svensk digitalisering skulle kunna ta vägen om det politiska engagemanget var som det borde vara.
Läs merHögläsning ur Piratpartiets nya principprogram som antogs tidigare i år. Detta kapitel beskriver två sätt att organisera sig på, som svärmar eller hierarkier.
Läs merEU-parlamentet är på väg att rösta för massövervakning av dina chattkonversationer och email. Det uttalade syftet är att motverka barnpornografi och grooming, men konsekvensen riskerar bli att privat digital kommunikation slutar vara just privat. Tanken är att automatiska filter ska upptäcka misstänkt innehåll, vilket sedan ska analyseras av inte bara polis utan även privata organisationer. Genom den första lagstiftningen – den som är aktuell just nu – tillåts privata företag att utföra denna övervakning. Genom den andra lagstiftningen – som ska presenteras i sommar – ska de tvingas att utföra massövervakningen. Enligt undersökningar motsätter sig 72% av tillfrågade medborgare förslaget.
Läs merRobin Nilsson, chef på Polisens gatulangningsgrupp i Göteborg, avslöjar mellan raderna i ett inslag hos SVT Väst varför Piratpartiets drogpolitik behövs i dagens Sverige och hur misslyckad den rådande drogpolitiken är. Tyvärr väljer regeringen att ignorera Folkhälsomyndigheten och annan forskning på området som visar på behovet av drogpolitiska reformer.
Läs merÖsterrike har nu presenterat sitt förslag till implementering av upphovsrättsdirektivet från 2019. Det finns tre intressanta detaljer i implementeringen, rörande långtgående krav på licensiering av innehåll på nätplattformar, tvång till kollektiva förhandlingar rörande länkskatten, och ett minimi-krav på hur stora uppladdningar ska vara för att uppladdningsfilter ska aktiveras.
Läs merPatrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för PIratpartiet, har sedan tidigare utnämnts till rapportör för Digital Services Act (DSA) i parlamentets utskott för rättsliga frågor (JURI). Nu har han också blivit utnämnd till rapportör i parlamentets utskott för medborgarrättsliga frågor (LIBE). Eftersom DSA ser ut att bli den viktigaste reformen för internet de kommande åren är det ett mycket positivt besked att en pirat får en så viktig post i förhandlingarna som Patrick nu fått!
Läs merEU-parlamentets utskott för rättsliga frågor (JURI) har röstat ja till ett förslag om ny regler kring illegal streaming av sport-evenemang. Förslaget är att plattformar (t.ex. Youtube, Facebook, med flera) måste ta bort illegala streams inom 30 minuter från att de mottar ett krav om detta. Särskilda ”trusted flaggers” ska ha möjligheten att kräva att streams tas bort även om det är oklart ifall de är illegala eller inte. Domstolar ska inte blandas in alls enligt förslaget. som också innehåller en möjlighet för rättighetshavare att kräva att internetleverantörer blockerar vissa domäner utan att behöva gå via domstol.
Läs mer