Pirat-TV om zombiedöd och framtidstro
Idag pratar vi om framtiden.
Läs merDen femtonde mars löper den amerikanska massövervakningslagen ”Freedom” Act ut. Inför detta har lagen utvärderats av US Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB). ”Freedom” Act liknar i allt väsentligt europeiska datalagringslagar, vilket gör det intressant för oss att se vilka resultat den amerikanska massövervakningen lett till.
Läs mer19 Februari presenterade EU-kommissionen sitt förslag för en europeisk strategi för AU. Ämnet kan låta som något obskyrt för teknikintresserade, men är något som har en daglig påverkan på människors vardag, vare sig det gäller att söka jobb, beställa mat, innehållsfilter på nätet eller annat. Marcel Kolaja, tjeckisk EU-parlamentariker för Piratpartiet, har AI och reglering av teknik som ett av sina huvudområden. Han har därför bevakat kommissionens förslag noga och även arbetat inom parlamentet med att påverka det. Han har bloggat om det i två inlägg, som sammanfattas på svenska nedan.
Läs merAssange gavs inför dagens förhandlingar ett par hörlurar så att han åtminstone skulle kunna höra vad som sades under rättegången inne i sin bur. Han kan dock fortfarande inte kommunicera med sina advokater, utan att riskera att åklagarsidan hör vad han säger. Trots att försvaret lyfte praxis och lag som tydliggjorde att domaren hade rätt att låta Assange sitta med sina advokater istället för i en glasbur valde domaren att Assange fortsatt ska vara inburad utan möjlighet till privat kommunikation med sina advokater.
Läs merUnder dag 3 fokuserade rättegången på omständigheterna runt utlämning från Storbritannien till USA. Den största skiljepunkten är att försvaret hänvisar till avtalet mellan de två länderna om utlämning (2007), medan åklagarsidan hänvisar till den brittiska lagen om utlämningar (2003). Utlämningsavtalet rymmer nämligen ett undantag för politiska brott, medan lagen inte gör det.
Läs merI veckans avsnitt pratar Katarina Stensson och Henrik Passmark om Ygemans utspel om att ”ta hårdare tag” mot internetplattformarna och varför han missar målet.
Läs merIdag fortsatte rättegången mot Julian Assange. Huvudsakligen bestod dagen av att försvaret försökte visa att åtalet mot Assange dels består av faktafel och dels ska ogillas på grund av ”abuse of process” – att åtalet enligt brittisk lag ska ha varit ”so unfair and wrong that the court should not allow a prosecutor to proceed”. Själva utlämningsavtalets detaljer verkar bli en diskussion för dag 3.
Läs merMånga tycker illa om Assange som person och de val han gjort. Många gillar inte heller Wikileaks publicistiska filosofi. Det kan man göra, men för rättegången mot honom är det irrelevant.
Läs merIdag publicerar Tidningen Syre en debattartikel från vår partiledare Katarina Stensson, där hon argumenterar för en reformerad narkotikapolitik och förklarar varför svängningen i socialutskottet tidigare under februari inte på egen hand kommer leda till förändring.
Läs merDenna första vecka av Assanges rättegång består i legala argument, medan bevisbedömningen kommer att ske senare i Maj. Under första dagen fick vi sammanfattningar av båda sidors legala strategier, vilka sammanfattas här.
Läs mer