Valdagens framgångar och motgångar

29 maj, 2019

EU-valet var ett framgångsval för piratrörelsen i Europa. Från att tidigare ha haft högst två representanter samtidigt i EU-parlamentet (2011-2014, Christian Engström och Amelia Andersdotter), så har vi nu fyra pirater invalda i form av Patrick Breyer (Tyskland), Marcel Kolaja, Marketa Gregorova och Mikulas Peksa (Tjeckien). Tillsammans kommer de fyra att kunna åstadkomma väldigt mycket i parlamentet under den kommande, mycket viktiga mandatperioden. På agendan står bland annat terrorförordningen, omförhandlingen av ehandelsdirektivet och ett nytt datalagringsdirektiv. Mycket att göra, med andra ord.

Utanför Tyskland och Tjeckien så presterade piraterna i Luxemburg bäst med ett valresultat på 7,7%, som tyvärr inte räckte till ett mandat. I Finland nådde piraterna ungefär lika långt som här i Sverige (0,7% respektive 0,6%).

Från vänster: Mikulas Peksa, Patrick Breyer, Marketa Gregorova och Marcel Kolaja

För varje år som går så växer sig piratrörelsen starkare. Vi har länge haft en medveten strategi för att använda lokala framgångar till att växa på andra platser i Europa. Oavsett om vi har visat styrka i Sverige, Tyskland, Island, Tjeckien, Luxemburg, Finland eller var det än varit, så har vi alltid agerat som en gemensam europeisk rörelse. Vi vet att vi behöver växa fram i flera länder för att nå de politiska mål vi har – det räcker inte med ett enda land.

I Sverige gav 0,64% av väljarna oss sina röster i valet. Det är självklart lägre än vi hade hoppats på. Utvärderingsarbetet pågår redan för fullt, och vill du göra din röst hörd kan du alltid skicka ett mail till partistyrelsen (styrelsen@piratpartiet.se) med dina åsikter om vad som kunde gjorts bättre i denna valrörelse.

Som parti blickar vi nu framåt mot valen 2022 och 2024. Efter att ha genomgått två valkampanjer på mindre än två år med nyvald partiledning, ny sakpolitik och ny organisation kommer vi nu arbeta långsiktigt mot dessa valkampanjer och ta stöd av våra europeiska framgångar.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!