Vad används tyska statstrojaner (hemlig dataavläsning) till?

13 mars, 2021

I Sverige infördes statstrojaner/statlig hacking/hemlig dataavläsning under våren 2020. Än så länge vet vi inte vad denna nya, otroligt påträngande form av övervakning, faktiskt används till. Men Tyskland har publicerat siffror över vilka brottstyper som statstrojaner använts för att utreda under 2019.

34% av användningarna rör narkotikabrott. 37% rör rån och utpressning. I endast ett fall har statstrojaner använts för att utreda förräderi, ett annat penningtvätt och i ett tredje brott mot lag om hantering av krigsvapen.

Statstrojaner har inte använts för att utreda ett enda fall av mord eller barnpornografi.

Även om statstrojaner har använts för att utreda ett antal grova brott där användningen kan vara motiverad, så verkar det vara mindre grova brott som är huvudfokus. Särskilt anmärkningsvärt är den höga mängden narkotikabrott.

Det är oundvikligt att påminnas om hur den svenska datalagringslagen primärt användes för att sätta dit fildelare, och fortsatt utgör en hörnsten för de utpressningsbrev som skickas via Ipred.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!