Transparensbrist i EU-parlamentet: medborgare kan inte verifiera hur parlamentariker röstar

6 april, 2021

De flesta omröstningar i EU-parlamentets olika utskott sker inte genom så kallade ”roll-call votes”, utan anonyma omröstningar. Vardagligen genom handuppräckning, under covid-19 genom andra procedurer. Detta är en fundamental brist på transparens som är nödvändig för demokratin. Medborgaren kan nämligen inte kontrollera hur dess politiska representanter har röstat i dessa omröstningar.

Inom ramen för sin roll som vice ordförande för EU-parlamentet har Marcel Kolaja, tjeckisk piratpartist och EU-parlamentariker, försökt få till regler som kräver att alla parlamentarikers röster ska registreras. Då kan allmänheten, granskande journalister och parlamentarikerna själva kontrollera hur deras röster har räknats. Kolajas vision är att det ska vara enkelt för medborgaren att digitalt verifiera hur dess parlamentariker röstat i varje enskild omröstning. Tyvärr är detta inte verklighet än, men Kolaja har lovat att ta kampen vidare till nästa byråkratiska organ (the Bureau of the European Parliament).

“Unfortunately, we did not succeed in the battle for more transparency in the committees of the European Parliament in the Conference of Committe Chairs. As a consequence, citizens are not allowed to see how their elected representatives voted,” says Kolaja.

Marcel Kolaja, tjeckisk EU-parlamentariker för Piratpartiet och vice ordförande för EU-parlamentet

Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!