Piratpartiets parlamentariker arbetar för slut på geo-blocking

22 mars, 2021

Patrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för Piratpartiet, arbetar med att få till ett förslag om att stoppa geo-blocking inom EU. Geoblockering är när tillgång till digitalt material villkoras på geografisk position. Mest känt är kanske fenomenet med YouTube-videor där du möts av meddelandet ”This content is not available in your country” eller problemen med att kolla på SVT Play på semestern.

Bypass This Content Is Not Available In Your Country Restrictions -  MobilityArena - Mobile, Cell Phone, Smartphone Reviews, Specs, News

Fem argument mot geo-blocking

  1. Geo-blocking innebär diskriminering. Språkliga minoriteter, migranter, utbytesstudenter med flera är beroende av att ha tillgång till digitalt material över landsgränser. En tiondel av européer begränsas i tillgången till ”sin” kultur av geo-blockering.
  2. Geo-blocking låser in kreatörer. Många kreatörers verk förnekas en europeisk publik. Betalningsvilliga fans får aldrig möjligheten att ta del av kulturen.
  3. Geo-blocking låser ute publiken. Personer som vill lära sig språk, fans av utländska sportligor, med flera måste betala för VPN-tjänster istället för att betala kreatörer, eller söker sig till illegala källor.
  4. Geo-blocking förråder EU:s principer. EU ska föreställa en inre marknad. Geo-blocking är ett brott mot detta.
  5. Geo-blocking skadar ekonomin. Gränsöverskridande efterfrågan på kultur till ett värde av upp till 1,6 miljoner euro hålls från europeiska digitala videotjänster, startups, kreatörer med flera.

Läs mer på Patrick Breyers blogg.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!