Isländska Piratpartiet ställer för mycket frågor - tycker regeringen

1 juni, 2020

I den isländska riksdagen (Althingi) duggar interpellationerna från Piratpartiet tätt. Under riksdagens senaste session har Piratpartiet stått för mer än en fjärdedel av alla frågor till regeringen, även om man bara besitter runt 10% av riksdagsplatserna. Brynjar Níelsson från regeringspartiet Självständighetspartiet har nu själv ställt en interpellation där han i frustration frågar hur mycket det kostat i pengar och tid att besvara alla Piratpartiets frågor. Särskilt pekar han ut Björn Leví Gunnarsson som en för ivrig frågeställare.

Björn Leví Gunnarsson, datavetare och riksdagsledamot för det isländska Piratpartiet

Björn Leví Gunnarsson svarar på Facebook att hans frågor faktiskt sparat skattebetalarna pengar. Han har genom sina interpellationer bland annat visat att en annan riksdagsledamot från Självständighetspartiet, Ásmundur Fridriksson, nonchalerat regelverket för användning av egen bil, vilket tjänat honom miljonbelopp.

Inte första gången pirater är irriterande

Skriftliga frågor är ett sätt för parlamentariker att granska den verkställande makten, vare sig det rör den isländska regeringen eller EU-kommissionen. Det är ett uppdrag Piratpartiet tar på allvar.

När Europaportalen 2014 granskade hur flitiga de svenska EU-parlamentarikerna varit under den föregående mandatperioden stack piraten Amelia Andersdotter ut rejält. Hon ställde överlägset flest frågor till EU-kommissionen – fler än hundra frågor på bara tre år i parlamentet (2011-2014).

Läs mer på Islandsbloggen.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!