Datalagringskalendern dag 14: Var är Dambergs respekt för rättsstaten?

14 oktober, 2019

”Det är svårt att tolka inrikesministerns uttalanden på annat sätt än att han har haft som syfte att förmå teleoperatörerna att gå vid sidan av rättsordningen.” Anti Avsan, riksdagsledamot Moderaterna

Citatkälla

Inrikesminister Mikael Damberg (S) försökte under våren 2019 flera gånger skuldbelägga internetleverantörer för deras ovilja att datalagra efter att EU-domstolen bedömt det som olagligt. På så sätt försökte han få dem att frivilligt lämna ut uppgifter om sina kunder. Han anklagade leverantörer som vägrade, i synnerhet Bahnhof, för att skydda brottslingar genom att vägra datalagra. Trots att de bara lyder rådande lag.

Han framförde även vad som kan ses som ett direkt hot mot Bahnhof om att Post- och Telestyrelsen kan dra in deras tillstånd att leverera internet ifall de inte börjar datalagra. När ett möte med myndigheter och internetleverantörer arrangerades av Damberg ville Karlung, VD för Bahnhof, ta med en jurist, men detta sade regeringen nej till.

Att skydda vår integritet är inte samma sak som att skydda brottslingar. Att lyda lagen är inte samma sak som att skydda brottslingar. Vad Bahnhof gjort borde hyllas, snarare än fördömas.

Att vår inrikesminister velat förmå andra aktörer att kringgå rådande rättsläge för att – enligt EU-domstolen – kunna fortsätta med långtgående övergrepp på våra grundläggande rättighet till privatliv, det är upprörande och skrämmande.

Var är Dambergs respekt för rättsstaten?

***

Följ vår Datalagringskalender på datalagring.piratpartiet.se.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!