Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Amerikansk internetleverantör ska betala 10 miljarder för att inte ha stängt av fildelare

Den amerikanska internetleverantören Cox Communications har av amerikansk domstol dömts att betala 10 miljarder i skadestånd till en grupp skivbolag. Domstolen bedömer att Cox är medskyldiga till sina kunders upphovsrättsintrång, eftersom man inte stängt av dem från internet trots flera klagomål från skivbolagen. Skadeståndet räknas ut genom att ta antalet verk som Cox’ kunder gjort intrång i (10 000) gånger 100 000 dollar per verk.

I USA kräver lagen att internettjänster (bland annat internetleverantörer) stänger av användare som upprepat bryter mot upphovsrätten. Det räcker med upprepade klagomål från upphovsrättsindustrin för att nå denna tröskel. Vi höll på att få en liknande lagstiftning i EU genom Telekompaketet, men det stoppades bland annat tack vare Piratpartiets intåg i EU-parlamentet 2009.


Astronomiska skadestånd eller avstängningar från internet

>
Utan Piratpartiet hade vi troligen fått se liknande rättsfall i Sverige. I denna potentiella verklighet hade en leverantör som Telia med flera miljoner kunder, varav troligen runt 10% fildelar aktivt, kunnat vara skyldiga astronomiska skadestånd bortåt 500 miljarder kronor. (10% av 5 000 000 kunder är 500 000 fildelare. Om vi säger att de bara gör intrång i ett verk var blir det 500 000 * 100 000 dollar, det vill säga 50 000 000 000 dollar, ungefär 500 000 000 000 kronor)

Konsekvensen hade blivit att operatörerna antingen villigt betalat dessa astronomiska summor, eller börjat regelbundet stänga av människor från internet bara för att upphovsrättsindustrin klagat ett par gånger. Telekompaketet föreslog att tre anklagelser skulle leda till avstängning från internet i EU. Konsekvenserna av att stängas av från internet idag är enorma för en vanlig individ, som är beroende av internetuppkoppling för att hantera bankärenden, arbeta och mycket annat.

Tur då att svenska folket valde in Piratpartiet i EU-parlamentet 2009. Där gjorde vi stor skillnad för medborgarnas tillgång till ett fritt och öppet internet. Piratrörelsens närvaro i parlamentet har sedan dess vuxit till fyra ledamöter från två olika länder. Vi fortsätter vårt arbete för demokrati, transparens och medborgerliga rättigheter.

Läs mer hos TorrentFreak (1, 2)

3000 1000 Piratpartiet