Pirat-TV om narkotika
I detta avsnitt gästas vi av Niklas Eklund från Stockholms brukarförening.
Läs merI detta avsnitt gästas vi av Niklas Eklund från Stockholms brukarförening.
Läs merÄnnu ett år har gått och alltså är det ännu en gång dags för traditionsenlig julmiddag med Skånepiraterna i Lund!
Läs merIdag röstade EU-parlamentet om den nya kommissionen, som kommer styra EU:s riktning fram tills 2024. Ordförande i kommissionen blev Ursula von der Leyen, i Tyskland ökänd under smeknamnet Zensursula. Tyvärr finns det flera stora problem med den nya kommissionen. Bland dem hur den tillsattes, vilka kommissionärer som ingår i den och dess digitala politik.
Läs merI detta avsnitt gästas vi återigen av Christian Engström, för ett längre samtal om inkomstutveckling.
Läs merHelgen vecka 48 håller Piratpartiet två styrelsemöten. På lördagen har den avgående styrelsen sitt sista möte och på söndagen har den tillträdande styrelsen sitt konstituerande möte. Alla medlemmar i partiet är varmt välkomna att besöka styrelsemötena!
Läs merPiratpartiets tillträdande partiledare Katarina Stensson föreläser om makt, demokrati och internet under Gather 2019 – en konferens om teknikutveckling och samhällsfrågor.
Läs merDenna vecka gästas vi av Måns Magnusson för ett samtal om offentlig upphandling av IT-tjänster.
Läs merDen 1 oktober återinfördes datalagring i Sverige. Trots att vi inte är misstänkta för brott ska nu data om var vi befinner oss, vilka vi pratar med och våra surfvanor åter samlas in. Det här är information så känslig att man med hjälp av den kan kartlägga en människas liv i detalj. Forskare på Stanford har till exempel kunnat visa att man med hjälp av information om vem som ringt vem, när och var, kan dra slutsatser om till exempel hälsoproblem och finansiella situationer. ”Metadata berättar definitivt allt om någons liv”, har en chefsjurist på NSA, Nationella säkerhetsmyndigheten i USA, sagt.
Läs merLagen om hemlig dataavläsning är plakatpolitik. Damberg vill visa handlingskraft mot gängkriminaliteten, men det här är ett slag i luften. I riksrevisionens rapport från 2015 hänvisas till en aktgranskning som visar att polisen har så dålig it-kompetens att 20 procent av alla IP-adresser antecknas fel och därför inte kan användas i förundersökningar. Behoven av förstärkt it-kompetens hos polisen är stora och växer allt eftersom den internetrelaterade brottsligheten utvecklas och blir mer sofistikerad. Polisen bör säkra medborgare och bekämpa hacking, inte syssla med det själva.
Läs mer