Nyheter om: finanspolitik
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att förbjuda kontantbetalningar större än 10 000 euro samt anonyma betalningar med "virtuella kontanter", det vill säga kryptovalutor. När EU-kommissionen 2017 ville införa ett liknande förbud visade det sig att 90% av tillfrågade europeiska medborgare var emot det. De menade att möjligheten att betala anonymt med kontanter var en "essential personal freedom". Enligt en studie från ECB använder upp till 10% av EU-medborgarna kontanter för transaktioner över 10 000 euro, till exempel vid köp av bilar. Det kan vara svårt att se i Sverige, men vi ska komma ihåg att hela EU inte är som Sverige. …
Läs mer..»
I en rapport från IMF föreslås att människors digitala liv - särskilt deras sökhistorik och näthandel - ska användas för att forma deras kreditvärdighet, ett mått som bland annat används för att avgöra lånevillkor eller tillgång till vissa tjänster. Förslaget påminner kraftigt om det kinesiska Social Credit Score. Piratpartiet är motståndare till detta förslag. …
Läs mer..»
Efter att riksbanken luftat idéer om implementationer av en e-krona (alltså en digital centralbankspeng, motsvarande kontanterna) och pilotprojekt (med brister) lanserats tillsätter nu regeringen en utredning som bland annat ska ta ställning till behovet av en e-krona.
Utredningen ska vara färdig om två år, den siste november 2022. …
Läs mer..»
Vårt svar på kommissionens konsultation fokuserar på hur man kan bekämpa korruption och penningtvätt utan att oskyldiga grupper får högre barriärer till banktjänster. …
Läs mer..»
Piratpartiet vill och hoppas att Riksbanken tänker om kring e-kronan och ändrar riktning efter pilotprojektet. Som medborgare ska vi inte behöva kompromissa med vår integritet, inte tvingas till stängda plattformar och inte behöva vara beroende av onödigt sårbara system. …
Läs mer..»