Regeringen tillsätter utredning om e-krona

11 december, 2020

Efter att riksbanken luftat idéer om implementationer av en e-krona (alltså en digital centralbankspeng, motsvarande kontanterna) och pilotprojekt (med brister) lanserats tillsätter nu regeringen en utredning som bland annat ska ta ställning till behovet av en e-krona.

Utredningen ska vara färdig om två år, den siste november 2022. Vi väntar med spänning på dess slutsatser.

Piratpartiet vill se ett decentraliserat system för e-kronan, som då också blir mer robust. Bankernas centraliserade betalningssystem Swish är sårbart just för att det är centraliserat. För en så viktig samhällsfunktion som pengar är det önskvärt att prioritera säkerhet och stabilitet. E-kronan ska kunna erbjuda anonyma transaktioner och bygga på öppen källkod.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!