Ylva Johansson driver på för mer datalagring

11 december, 2019

Den svenska kommissionären Ylva Johansson har uttryckt att vi behöver ett nytt EU-direktiv om datalagring. Kanske inte så förvånande när hennes partikamrater i Sverige redan drivit igenom en (olaglig) datalagringslag hemmaplan.

Patrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för Piratpartiet, var den som avkrävde Ylva Johansson svar i frågan och har varit en profilerad motståndare mot datalagring i mer än ett decennium.

Patrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för Piratpartiet

Datalagring handlar generellt om att övervaka vem som kontaktar vem via telefon, mobiltelefon, sms, email; var du befinner dig och dina uppkopplingar till internet. Den drabbar alla, oavsett om man är misstänkt för brott eller inte. Det är en otroligt omfattande övervakningslag som kränker samtliga medborgares rätt till privatliv och hemlig kommunikation.

“The EU must do better in targeting criminals and sufficiently funding law enforcement rather than wildly start to gather information on the private lives of all 500 million Europeans. Ms Johansson, respect our privacy! This metadata makes us naked, can be used to blackmail even prominent officials and make predictions on our future movements. It is irresponsible to gather such information and expose it to risks of abuse and data theft.”

Patrick Breyer, tysk EU-parlamentariker för Piratpartiet

Patrick Breyer har också avslöjat att ministerrådet inte har några bevis för att datalagring leder till ökad förmåga att utreda brott. I en skriftlig fråga till rådet ställer Patrick den otvetydiga frågan ”Does the Council have any evidence that crime clearance rates in Member States with data retention laws in effect are significantly higher than crime clearance rates in Member States with no data retention laws in effect?” Undanglidandet i rådets svar var allt svar som krävdes.

Läs mer om datalagring i vår datalagringskalender och på Patrick Breyers blogg. Se hur det såg ut när Patrick Breyer frågade Ylva Johansson om datalagring och massövervakning här.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!