Join the swarm:

digitaleurope

Ygeman (S) vill stoppa möjligheten till öppna plattformar på nätet

 

”Vi vill ha tuffare reglering av techjättarna. Vi vill att plattformsföretag ska bli medansvariga för det som publiceras på deras plattformar”

Så säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till NyTeknik.

Ifall Ygeman menar vad han säger vore det slutet på möjligheten till öppna plattformar och forum på nätet. Ifall plattformsföretag är medansvariga för vad som publiceras på deras plattformar skulle de snabbt ruineras, bara på grund av alla upphovsrättsintrång som de skulle bli medansvariga för.

Varje dag begås miljontals upphovsrättsintrång på öppna plattformar som YouTube, Reddit, Facebook, Instagram, Flashback med flera. Om dessa plattformar haft ett potentiellt skadeståndsansvar på miljontals kronor per intrång seglar siffrorna snabbt bort mot sådana summor att inte ens världens största företag haft råd att betala sina skadestånd.

Enda lösningen blir att stänga plattformarna helt, bara ge medlemskap till en privilegierad elit eller granska alla meddelanden innan publicering. Det vore slutet för det aktiva deltaganhttps://piratpartiet.se/principprogram/#2.2.3de på internet som möjliggjorts av öppna plattformar.

Piratpartiet ser många problem med techjättarna och har pratat om detta i många år – men lösningen är inte att kasta ut allt gott som webben fört med sig på grund av de brott som jättarna gjort sig skyldiga till.

Idag är en plattform bara medansvarig för brottsligt innehåll som man har verklig kännedom om och trots det inte agerar mot – en princip som Piratpartiet vill bevara för framtiden.

Kontexten för Ygemans uttalande är de pågående förhandlingarna om Digital Services Act, lagen som kommer reglera fundamentet för internets framtid. Läs mer på vår översiktssida.

2560 853 Piratpartiet