Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Val i Tyskland och på Island: Piratpartiets resultat

I helgen gick både tyskarna och islänningarna till valurnorna med möjligheten att rösta på Piratpartiet i sina nationella val.

För de isländska piraterna blev resultatet i det närmaste identiskt med resultatet vid deras senaste val 2017. De fick 8,6% av rösterna, med starkast stöd i Reykjavik, där partiet ingår i den styrande koalitionen. Det isländska Piratpartiet har nu blivit omvalda i nationella val fyra gånger – 2013, 2016, 2017 och 2021.

För de tyska piraterna blev resultatet också närmast identiskt med deras senaste nationella valresultat från 2017. Den här gången fick de förtroende av 0,37%. av de tyska väljarna. De står därmed fortsatt utanför Tysklands nationella parlament.

Nästa piratparti att få möta väljarnas dom i ett nationellt val är de tjeckiska piraterna. Under våren såg deras koalition med STAN ut att kunna knipa regeringsmakten efter valet i oktober. Nu ser läget sämre ut, och om valresultatet följer opinionsundersökningarna kommer Piratpartiet i Tjeckien att tillhöra landets tredje största koalition, med drygt 20%. Avståndet till ledande ANO är dock bara fyra procentenheter. Allting kan hända på valdagen, 8 oktober.

PaS = Pirates and STAN
3000 1000 Piratpartiet