Val i Tyskland och på Island: Piratpartiets resultat

28 september, 2021

I helgen gick både tyskarna och islänningarna till valurnorna med möjligheten att rösta på Piratpartiet i sina nationella val.

För de isländska piraterna blev resultatet i det närmaste identiskt med resultatet vid deras senaste val 2017. De fick 8,6% av rösterna, med starkast stöd i Reykjavik, där partiet ingår i den styrande koalitionen. Det isländska Piratpartiet har nu blivit omvalda i nationella val fyra gånger – 2013, 2016, 2017 och 2021.

För de tyska piraterna blev resultatet också närmast identiskt med deras senaste nationella valresultat från 2017. Den här gången fick de förtroende av 0,37%. av de tyska väljarna. De står därmed fortsatt utanför Tysklands nationella parlament.

Nästa piratparti att få möta väljarnas dom i ett nationellt val är de tjeckiska piraterna. Under våren såg deras koalition med STAN ut att kunna knipa regeringsmakten efter valet i oktober. Nu ser läget sämre ut, och om valresultatet följer opinionsundersökningarna kommer Piratpartiet i Tjeckien att tillhöra landets tredje största koalition, med drygt 20%. Avståndet till ledande ANO är dock bara fyra procentenheter. Allting kan hända på valdagen, 8 oktober.

PaS = Pirates and STAN

Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!