Tyska delstaten Schleswig-Holstein går över till fri och open source mjukvara

22 november, 2021

Planen är att delstaten ska ha ersatt Microsofts Office-paket med LibreOffice/OnlyOffice på alla delstatens 25 000 datorer senast 2026. Windows kommer sedan att ersättas av GNU/Linux. Processen med att gå över till fri och open source mjukvara inleddes 2017 genom en överenskommelse mellan de Gröna, Kristdemokraterna och FDP i delstaten. Delar av delstatens mjukvara har redan ersatts. Till exempel används Jitsi numera för 90% av alla videosamtal.

Varför?

I en intervju med Heise motiverar den ansvarige politikern Jan Philipp Albrecht (de Gröna) planen att överge Microsoft och andra proprietära lösningar. Han anger fem fördelar med fri och open source mjukvara inom förvaltningen: lägre avgifter, mer flexibilitet, bättre säkerhet, bättre dataskydd och digital suveränitet. Albrecht lyfter ett specifikt område där övergången till fri mjukvara har gynnat delstaten: skolan.

”A second example is our school portal: Because we have switched to open source, we can design the interface flexibly and combine services as we want.”

Jan Philipp Albrecht (översättning via Google Translate)

För att verkligen se hur stor vinsten för Schleswig-Holstein varit kan man jämföra med Stockholms mastodont-fiasko Skolplattformen.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!