Studie: Upphovsrätten till böcker förlorar relevans efter första året

3 december, 2020

En ny studie publicerad som Open Access i EPJ Data Science använder New York Times lista över bäst säljande böcker som datakälla för att bygga en modell över när och hur böcker säljer som mest. Författarna har skrapat information om tusentals böcker – både skönlitterära och facklitterära – över flera års tid. Deras slutsats är att försäljningen av böcker når sin högsta nivå inom de första femton veckorna från släpp och att runt 95% av försäljningsintäkterna dras in under det första året på marknaden.

figure9
Data från studien

Ifall upphovsrättens syfte är att garantera författare inkomster från försäljning av exemplar av sina böcker visar studien att den inte behöver vara särskilt långvarig. Verkligen inte livstid plus 70 år. Piratpartiet föreslår fem års kommersiell upphovsrätt, med möjlighet att förlänga till maximalt tjugo år. Det vore en rimligare balans mellan allmänhetens tillgång till kultur och skaparnas möjlighet att tjäna pengar på upphovsrätten.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!