Pressträff på fredag: 15 000 svenska signaturer för att legalisera fildelning

10 december, 2020

Det europeiska medborgarinitiativet Freedom to Share ska samla in en miljon underskrifter för att legalisera privat fildelning. Om initiativet lyckas måste EU-kommissionen utreda frågan om en legalisering i hela Europa. För Sveriges del är kvoten 15 000 signaturer och svenska Piratpartiet har ställt sig bakom initiativet.

Mycket av det kulturskapande som sker på internet idag, exempelvis kommentarsvideor, remixer, let’s plays eller mashups, rör sig i en upphovsrättslig gråzon eller är i värsta fall olagligt. Dessutom fildelar runt 20 % av svenskarna regelbundet, även om få döms för detta brott. En gärning utan brottsoffer, som en femtedel av svenskarna utför i sin vardag, kan alltså leda till flera år i fängelse.

– Det vore helt naturligt att ta det här steget. Den här typen av skapande och delande är en del av vår kultur och kommunikation idag. Det är en förlängning av språket och det är orimligt att låta konservativa upphovsrättslagar begränsa detta.

Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet i Sverige

Tusentals svenskar har fått kravbrev från upphovsrättsbolag, med hot om rättegång ifall mottagaren inte betalar upp mot 10 000 kr för en förlikning. Förra året begärde bolagen ut över 140 000 uppgifter från IP-nummer, samtidigt som verksamheten fått mycket kritik i media.

– Flera undersökningar både i Sverige och internationellt har visat att fildelarna köper mer musik och film jämfört med resten av befolkningen. Den här jakten på vanligt folk måste sluta och första steget är att legalisera fildelning för privat bruk.

Katarina Stensson

Medborgarinitiativet Freedom to Share har kallat till en presskonferens online nu på fredag klockan 11:00, för att berätta om initiativet och ge alla en chans att ställa frågor. Klockan 12:00 följer en pressträff med svenska Piratpartiet.

Presskonferenser

Freedom to Share (freesharing.eu)
När? Fredag 11 december, klockan 11:00
Var? bbb.piratensommer.de/b/gre-24r-mvw

Piratpartiet (piratpartiet.se)
Tid: Fredag 11 december, klockan 12:00
Var? meet.jit.si/Freedom2Share-press-se
Pressbild: https://piratpartiet.se/wp-content/uploads/2020/01/PP_Katarina1920.jpg

Piratpartiets syn på fildelning

Piratpartiet vill se en kommersiell upphovsrätt på fem år, med möjlig förlängning upp till tjugo år, och att den privata, icke-kommersiella fildelningen släpps fri. Man vill även se ett registreringskrav,så att bibliotek och andra arkiv kan digitalisera sina samlingar framöver. Piratpartiet vill införa tydliga undantag för remixer, citat och parodier samt förbjuda kopieringsskydd (DRM).


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!