Förra söndagens valresultat för Piratpartiet nådde inte upp till de förväntningar som partiet hade. Det lägsta acceptabla resultatet var att nå upp till 2014 års resultat på 2,2%. Resultatet på 0,6% är därför en tydlig besvikelse.
“Det finns många faktorer som har bidragit till det låga resultatet. En är att vi inte har lyckats nå ut med vår politik på ett tydligt sätt, det är något som vi behöver ta med oss in i valanalysen. En annan faktor är att vi efter supervalåret 2014 i princip har varit tvungna att bygga upp en helt ny organisation med låg erfarenhet av att driva valarbete.”
Magnus Andersson, partiledare
Relativa framgångar syns i både norr och i söder då Västerbotten, Norrbotten samt Skåne är de län som är i topp. Universitetsstäder visar generellt ett bättre resultat och där vi har aktiva lokalföreningar så ser vi också ett bättre resultat än i övrigt.
Trots detta så har piratrörelsen rönt tydliga framgångar i Europa i stort. Systerpartiet i Tjeckien blev tredje största parti med 13,95% och tog tre mandat, samtidigt som tyska Piratpartiet kunde behålla sitt mandat i Europaparlamentet.
“Jag ser fram emot att jobba med de nykomna parlamentsledamöterna för att se till att de kommer igång så snabbt som möjligt, för att fortsätta det viktiga arbetet med att försvara ett fritt och öppet internet som vår tyska europaparlamentariker Julia Reda ledde under den förra mandatperioden.”
Mattias Bjärnemalm, Piratpartiets toppkandidat i EU-valet
Piratpartiet i Luxemburg hade även de framgångar, men tyvärr så räckte inte deras 7,7% till ett mandat.