Join the swarm:

Sjosatt-en-ny-politik_2

Piratpartiet presenterar valmanifest: ”Sjösätt en ny politik”

Piratpartiet offentliggör idag sitt valmanifest för riksdagsvalet med en uppmaning till väljarna att ”Sjösatta en ny politik”. De presenterar förslag för att bekämpa slöseri och korruption, och för att förbättra Sveriges digitalisering, skola, arbetsmarknad och vård. Katarina Stensson, Piratpartiets partiledare, kommenterar valmanifestet så här:
”Vi går till val på en bred politisk plattform, med en tydlig röd tråd; Piratpartiet kämpar för medborgares möjligheter till ett tryggt liv där de själva har kontroll över sina val och sin framtid. Vi vill stärka varje människa. En frihetlig politik designad för dagens verklighet, inte 1900-talets.”
Piratpartiet lägger flera förslag för att stärka demokratin. De vill göra det svårare att komma undan med korruption och slöseri, bland annat genom förändrad upphandling och ökad transparens.
”Vi vet inte idag hur mycket skattepengar som går förlorade till korruption, eftersom vi saknar juridiska verktyg för att utreda och straffa. Det är en skam.”
säger partiets demokratipolitiske talesperson Jakob Sinclair. Han fortsätter:
”Det är skattebetalarnas rätt att kunna se vart deras pengar tar vägen. Höga skatter kan bara motiveras om vi alla vet vart de går, om de används effektivt. Tack vare digitaliseringen finns stora möjligheter att öka medborgarnas insyn i politiken, och låta dem vara med och bestämma mer än i val var fjärde år. Att människor kan delta i demokratin på riktigt, det är jätteviktigt för oss”
Förutom demokratipolitik presenterar Piratpartiet ett antal förslag för att förbättra Sveriges digitalisering, skola, arbetsmarknad och vård. De redan inbitna piraterna lär inte heller bli besvikna av att finna politik för stärkt integritet, upphovsrätt och kulturskapande, samt en ny strategi för Sveriges hantering av droger. Ett av de mer genomgripande förslagen är att byta ut flera av dagens trygghetssystem mot en generell basinkomst. Katarina Stensson kommenterar:
”Politiken behöver svänga om totalt i så många frågor. Vi har en arbetsmarknad i förändring och behöver trygghet även för egenföretagare, frilansare och gig-jobbare, utan snårig byråkrati. Skoldebatten måste sluta handla om vinst eller inte vinst, och börja handla om hur vi utvecklar skolan med grund i forskning och evidens. Svensk drogpolitik är farlig och vi borde för länge sedan flyttat fokus från skadlig förbudspolitik till att rädda liv. Det här är bara några av många exempel där våra riksdagspartier inte håller måttet”
Hon fortsätter,
”Och svensk digitaliseringspolitik; Den är pinsam och full av floskler som ’Vi ska bli bäst i världen på digitalisering.’ Samtidigt kämpar personal inom vård och skola med värdelösa IT-system som lokalpolitiker upphandlat dyrt i knät på amerikanska IT-jättar och konsultfirmor. Det behövs ett tydligt ledarskap för Sveriges digitalisering, ett ledarskap Piratpartiet är beredda att ta.”
Piratpartiets valmanifest finns att läsa i sin helhet här. — För frågor, kontakta: Katarina Stensson, Partiledare katarina.stensson@piratpartiet.se +46706043095 Jakob Sinclair, Demokratipolitisk talesperson jakob.sinclair@piratpartiet.se +46768300813   Om Piratpartiet Piratpartiet grundades 2006 som en politisk kraft för den digitala tidsåldern. Vi vill bygga samhället på principerna om frihet, värdighet och deltagande. Fri kultur och kunskap, skyddat privatliv, stärkt yttrandefrihet, ökad transparens och anti-korruption är några av våra viktigaste frågor.
1920 640 Piratpartiet