Ipred fyller 10 år

1 april, 2019

Den 1 april 2009 blev Ipred lag i Sverige. Lagen ger upphovsrättsindustrin privilegier som ingen annan bransch har – de får agera poliser själva när de misstänker fildelning.

Lagen används av maffia-liknande företag för att kräva ut adresserna bakom IP-adresser de misstänker för fildelning, så att de kan skicka brev till dessa personer där de hotar med dyr rättegång och stämning ifall de inte sätter in en specificerad summa (oftast kring 7000) på deras bankkonto.

Bara under 2018 har ungefär sextio tusen svenskar fått sådana brev på posten, trots att deras skuld aldrig bevisats i en domstol.

Med anledning av att Ipred-lagen fyller 10 år idag ställde Piratpartiet i Lund till med ett ironiskt barnkalas. Det bjöds på saft och bullar och den vågade kunde fiska upp autentiska hotbrev i vår phishing-damm.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!