Join the swarm:

ensvensksatir2

Idag inleds rättegången mot Aron Flam

Idag inleddes rättegången mot komikern Aron Flam. Han anklagas för att ha gjort intrång i upphovsrätten till den klassiska bilden En svensk tiger.

Aron Flam har använt en modifierad version av bilden som omslag till sin bok Det här är en svensk tiger om Socialdemokraternas agerande gentemot Nazityskland.

Flams tiger blinkar med ena ögat, reser ena tassen i Hitler-hälsning och bär en armbindel med hakkors på.

Beredskapsmuséet i Helsingborg kräver miljoner i skadestånd för att Flam ska ha gjort intrång i upphovsrätten till En svensk tiger. Deras anmälan ledde till att polisen beslagtog hela upplagan av Det här är en svensk tiger.

Att Beredskapsmuséet använder sitt ägande av En Svensk tiger för att försöka tysta författare visar hur stort problem upphovsrätten har blivit i det moderna samhället. Upphovsrätten har gett möjligheten att hota andra till tystnad med hjälp av fantasisumme-skadestånd. Vi behöver reformera upphovsrätten med tydliga undantag som legaliserar modernt kulturskapande.

Läs mer om fallet och hur det kommer sig att en författare kan stämmas för att ha gjort satir av en känd bild i Sverige.

1500 500 Piratpartiet