Join the swarm:

Terrorfilter

Censurfilter i praktiken

Förra veckan offentliggjordes till slut den särskilda åklagaren Robert S Muellers utredning kring Trump, Ryssland och det amerikanska presidentvalet 2016. Enligt lag är alla dokument som produceras av amerikanska staten automatiskt fria att kopiera och ingen kan hävda sin upphovsrätt till vad man skapat.

Det betyder att det var fritt fram för journalister (och andra) att ladda upp texten till onlinetjänster som Scribd, för att lättare kunna hänvisa till den och dela med sig av vad Mueller kommit fram till.

Problemet som uppstod där var att Scribd använder sig av ett filter för att stoppa upphovsrättsintrång, som kallas för BookID. Filtret fångade av någon anledning upp alla uppladdningar av Muellers rapport och stoppade dem från att publiceras. Scribd bad om ursäkt för det inträffade och förklarade att deras filter gör frekventa misstag.

Det är sådana här filter som våra politiker röstat fram genom det nya upphovsrättsdirektivets artikel 13/17 – filter som aktivt skadar vårt demokratiska samtal i den digitala miljön genom att censurera helt lagliga uppladdningar

Läs mer hos EFF.

1998 1050 Piratpartiet