Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Warner hävdar upphovsrätt till en melodi de själva säger inte går att skydda

Förra året förlorade Katy Perry ett uppmärksammat upphovsrättsfall. Domstolen dömde henne och de andra bakom låten Dark Horse till ett massivt skadestånd (runt 30 miljoner) för att ha gjort intrång i låten Joyful Noise. Titta gärna på den här videon för att förstå grunden i rättsfallet och hur absurd anklagelsen och domslutet är.

I samband med rättsfallet gjorde youtubern och musikern Adam Neely en video där han försvarade Katy Perry och pekade ut det uppenbara hotet mot musikalisk kreativitet och musikers villkor som rättsfallet utan tvekan utgör.

I en bisarr twist har nu bolaget som äger rättigheterna till Dark Horse, ett dotterbolag till Warner, anmält Neelys försvarsvideo för att ha gjort intrång i deras upphovsrätt till Dark Horse. Resultatet är att alla inkomster från Neelys video numera tillfaller Warner.

Men det blir absurdare än bara att Warner angriper någon som försökt skydda deras intressen.

Den specifika del av Neelys video som Warner menar utgör ett intrång i deras upphovsrätt är inte ens en del av låten Dark Horse, utan av Joyful Noise, låten som Warner enligt rätten gjort intrång i.

“[Warner Chappell] are claiming my video for a melody that they just lost a lawsuit defending. My video was all about how they should HAVE NOT lost the lawsuit because that melody was so minor as to not be copyrightable,”

Adam Neely

I rättegången menade Warner att den melodi som hävdades ha kopierats inte är möjlig att skydda upphovsrättsligt, eftersom den inte når verkshöjd. Men ironiskt nog är det alltså exakt den melodin som Warner nu hävdar sig ha upphovsrätten till, och på vars grund de stjäl alla Neelys intäkter. Hyckleriet är fullständigt.

Så sammanfattningsvis: Warner har alltså lagt beslag på alla inkomster från en video som de påstår gör intrång i deras upphovsrätt till Dark Horse, fast det är en melodi från Joyful Noise som spelas, och en domstol har beslutat att det inte är Warner som sitter på upphovsrätten till den melodin, och i rättegången så hävdade Warner att det inte ens är en melodi och inte kan upphovsrättsskyddas.

Sällan har dagens upphovsrättsliga situation avslöjat sin absurditet så tydligt.

Läs mer hos TorrentFreak.

3000 1000 Piratpartiet
Sök efter...