Join the swarm:

Piratpartiet — Omtanke istället för misstanke

Sydafrika vill införa fair use

När upphovsrättsindustrin vill sprida dålig lagstiftning från ett land till ett annat hävdar man ofta vikten av att ha samma regler överallt, minska handelshinder och så vidare. Det är ofta så upphovsrätt smyger sig in i ökända handelsavtal som ACTA eller TTIP. Nu när artikel 13/17 om censurfilter lyckats etableras som lag i EU hävdar man att den borde införas i USA också.

Men ”märkligt” nog är det aldrig tal om att harmonisera de delar av upphovsrätten som vi pirater uppskattar runtom i världen. USA har t.ex. regleringen om fair use, vilken på flera sätt ger amerikanska medborgare större skydd från upphovsrättens baksidor än i många andra länder.

Sydafrika håller på med en upphovsrättsreform, och som en del av den föreslår man att införa just fair use, med inspiration från USA. Detta har förutsägbart nog irriterat upphovsrättsindustrin, vilka har klagat till den amerikanska regeringen, som nu överväger någon form av sanktioner mot Sydafrika.

Detta är långt ifrån första gången upphovsrättsindustrin använder amerikanska handelssanktioner som vapen mot stater med annorlunda syn på upphovsrätten. I Sverige minns vi kanske särskilt hur USA genom hot om sanktioner lyckades se till att utredningen mot The Pirate Bay startades.

Läs mer hos TorrentFreak.

3000 1000 Piratpartiet