Sydafrika vill införa fair use

14 februari, 2020

När upphovsrättsindustrin vill sprida dålig lagstiftning från ett land till ett annat hävdar man ofta vikten av att ha samma regler överallt, minska handelshinder och så vidare. Det är ofta så upphovsrätt smyger sig in i ökända handelsavtal som ACTA eller TTIP. Nu när artikel 13/17 om censurfilter lyckats etableras som lag i EU hävdar man att den borde införas i USA också.

Men ”märkligt” nog är det aldrig tal om att harmonisera de delar av upphovsrätten som vi pirater uppskattar runtom i världen. USA har t.ex. regleringen om fair use, vilken på flera sätt ger amerikanska medborgare större skydd från upphovsrättens baksidor än i många andra länder.

Sydafrika håller på med en upphovsrättsreform, och som en del av den föreslår man att införa just fair use, med inspiration från USA. Detta har förutsägbart nog irriterat upphovsrättsindustrin, vilka har klagat till den amerikanska regeringen, som nu överväger någon form av sanktioner mot Sydafrika.

Detta är långt ifrån första gången upphovsrättsindustrin använder amerikanska handelssanktioner som vapen mot stater med annorlunda syn på upphovsrätten. I Sverige minns vi kanske särskilt hur USA genom hot om sanktioner lyckades se till att utredningen mot The Pirate Bay startades.

Läs mer hos TorrentFreak.


Donera

Det bästa sättet att ekonomiskt stödja vår verksamhet på är genom att bli vad vi kallar guldpirat - en person som donerar till oss regelbundet, varje månad. Dessa donationer gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och planera för framtiden. Bli guldpirat genom att klicka på knappen nedan.

Du kan också donera enskilda belopp via Swish (1231792159) eller PayPal.

Guldpirat


Swish

PayPal

Bli pirat

Att bli medlem i Piratpartiet är det enklaste sättet att visa stöd för vad vi gör. Det är helt gratis, eftersom vi inte tycker att ekonomi ska vara en barriär för att engagera sig i politiken. Välkommen ombord!